Binnenland

Douane Curaçao tegen drugscontrole

Binnen het douanekorps van Curaçao is weerstand ontstaan tegen de zogenoemde preflight-controles op passagiers van KLM-vluchten naar Amsterdam. De douane blijft de vertrekkende passagiers nog wel controleren op de aanwezigheid van drugs, maar niet meer zo intensief als twee weken geleden, bij het begin van de actie.

ANP
30 April 2002 12:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

De douane is van mening dat de afspraken in het protocol dat is gesloten tussen de Antilliaanse minister Martha (Justitie) en de KLM, niet worden nageleefd. Er zou een team worden gevormd van personeel van douane, politiekorps, gevangeniswezen en openbaar ministerie dat informatie zou uitwisselen, om zo gezamenlijk de drugssmokkel aan te pakken.

Maar het blijkt dat de douane er helemaal alleen voor staat. „Van samenwerking blijkt geen sprake”, zegt W. van Lamoen, voorzitter van de douanevakbond. „Er is nooit een team gevormd. Daarom houden de douaniers zich vanaf nu niet meer bezig met taken die niet zijn opgenomen in hun taakomschrijving.”

Passagiers worden nog wel gecontroleerd op drugs en eventueel overgedragen aan het openbaar ministerie. Maar de douane geeft geen advies meer aan KLM of passagiers wel of niet verdacht zijn. „We werken immers niet voor de KLM”, aldus Van Lamoen.

Op de Antillen en in Nederland worden sinds 15 april de zogenoemde preflight-controles gehouden. Voor vertrek van een KLM-vlucht naar Amsterdam wordt de passagierslijst door de douanerecherche gescreend aan de hand van vastgestelde criteria en volgt een reisadvies. Bij een negatief reisadvies kan de KLM de passagier weigeren. De preflight-controle is een van de maatregelen van minister Korthals (Justitie) om een einde te maken aan de drugssmokkelproblematiek.

Advocaat-generaal B. Swagerman in Willemstad zegt begrip te hebben voor het douanepersoneel. „De druk op de douane vanuit de buitenwereld is groot. En de douane komt niet meer toe aan haar overige taken”, zegt Swagerman. Hij vindt het begrijpelijk dat de douane niet op deze voet wil doorgaan zonder de inzet van ook andere opsporingsdiensten.

Volgens de advocaat-generaal wordt deze week het beloofde multidisciplinaire team samengesteld. Dat moet bestaan uit twintig man van politie, douane, Openbaar Ministerie en gevangeniswezen die in twee ploegen alle vluchten richting richting Europa gaan screenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer