Gelderland wil extra ambulances
De provincie Gelderland wil Elspeet, Dieren en Lochem een ambulancestandplaats geven. De uitvoering van dat plan is echter afhankelijk van het bedrag dat zorgverzekeraars beschikbaar stellen.
Dat blijkt uit het ontwerpspreidingsplan ambulancezorg dat vrijdagmorgen door gedeputeerde J. J. W. Esmeijer werd gepresenteerd. Het provinciebestuur wil ook extra ambulances plaatsen in Apeldoorn, Geldermalsen en Nijmegen. De ambulances in Elspeet en Lochem zouden van 7.00 tot 23.00 uur inzetbaar zijn.
Uitgangspunt is dat in heel Gelderland bij 97 procent van de spoedgevallen de ambulance op tijd ter plekke moet kunnen zijn. In het plan is in beeld gebracht hoeveel ambulances en welke standplaatsen daarvoor nodig zijn. Het vorige plan dateerde uit 1994. Het aantal standplaatsen zou in vergelijking met 1994 moeten toenemen van 22 tot 31, het aantal ziekenauto’s van 68 tot 73.
Provinciale Staten besloten twee jaar geleden het ambulancevervoer tot een belangrijk speerpunt te maken in deze bestuursperiode. Esmeijer kreeg opdracht binnen twee jaar voor een betere spreiding van de ambulances over de provincie te zorgen. Daardoor zou overal in Gelderland de norm van een aanrijtijd van vijftien minuten gehaald moeten worden: bij een spoedeisende situatie moet een ambulance binnen een kwartier na melding ter plaatse zijn. In de meeste gebieden in Gelderland lukt dat, maar in dunbevolkte streken en in het grensgebied is het lastiger.
Het nieuwe spreidingsplan van de provincie bevat maatregelen om de knelpunten op te lossen. Daarmee kan bereikt worden dat 97 procent van de ambulances op tijd ter plekke is. Binnen het huidige budget is echter slechts 92 procent haalbaar. De zorgverzekeraars en het Rijk zijn dus aan zet, stelt de provincie. Er moet structureel 2,4 miljoen euro per jaar meer beschikbaar komen dan nu, en incidenteel 1,4 miljoen.
Het provinciebestuur constateert dat de zorgverzekeraars het huidige aanbod voldoende vinden. Provincie en verzekeraars zijn wel overeengekomen motorfietsen in te zetten in Arnhem en gedurende een halfjaar in Geldermalsen en Nijmegen, zodat snel eerste hulp geboden kan worden. Gedeputeerde Staten overwegen hiervoor eenmalig 200.000 euro beschikbaar te stellen. De ambulancestandplaats in Elst wordt verplaatst naar industriegebied De Aam.
De knelpunten werden vorig jaar geïnventariseerd in het ”Aanvalsplan ambulancezorg”. Daarin stond ook wat er nodig is aan extra standplaatsen, personeel en materieel. In Dieren, Lingewaard, Putten en Renkum zijn reeds knelpunten opgelost.
In februari vorig jaar stelde de CU-statenfractie vragen over de aanrijtijden van ambulances. Volgens de CU wordt in onder andere Lingewaard, Nunspeet, Epe, Lochem, Millingen aan de Rijn en gemeenten in de Bommelerwaard de norm vaak overschreden.
De SGP-fracties in Nunspeet, Barneveld en Putten begonnen vorig jaar maart een actie om het tekortschietende ambulancevervoer in de regio onder de aandacht van de provincie te brengen. De fracties pleitten voor een ambulancepost in Nunspeet. Het gebeurt regelmatig dat ambulances tijdens een spoedrit niet binnen de wettelijk voorgeschreven termijn van vijftien minuten op de plaats van bestemming arriveren. Vooral Elspeet is een knelpunt. Een kwart van de spoedritten naar het Veluwse dorp komt niet op tijd, constateerden de fracties.
De provincie onderzoekt ook de inzet van huisartsen in dunbevolkte gebieden en subsidieert een proef daarmee in de Achterhoek. Subsidie verstrekt de provincie ook voor een experiment in Apeldoorn met verkeerslichtbeïnvloeding, zodat ambulances sneller ter plaatse kunnen zijn.