Binnenland

Huisartsenacties nog niet van de baan

De huisartsen, zorgverzekeraars en minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een principe-akkoord bereikt over de financiering van de huisartsen. De acties zijn echter niet van de baan, stelt voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) woensdag.

ANP
30 March 2005 16:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:23

De huisartsen en zorgverzekeraars moeten het akkoord met hun achterban bespreken. Hoogervorst moet er mee naar het kabinet. De minister liet weten tevreden te zijn met de plannen. Hij is al tijden bezig met een charmeoffensief. Hij bezoekt huisartsen om met hen over hun grieven en acties te praten.

Vos zegt dat de huisartsen op alle actie-eisen hun zin hebben gekregen. Volgens Vos was het akkoord er zonder acties niet gekomen. Hij vindt het echter nog te vroeg te vinden om met de acties te stoppen. Hij wil de uitwerking van de onderhandelingen, die tot diep in de nacht zijn gevoerd eerst op papier zien.

„Als het zo op papier komt zoals wij denken dat het is afgesproken, denk ik dat geen huisarts in Nederland er tegen zal zijn". De voorzitter houdt een slag om de arm. Het is de afgelopen weken al eens eerder gebeurd dat het er op leek dat er een akkoord was en partijen achteraf andere ideeën hadden over de invulling daarvan.

Voor Hoogervorst is vooral de nieuwe beloningsstructuur voor huisartsen belangrijk. Die is nodig voor de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet volgend jaar, waarbij het verschil tussen ziekenfonds en particulier verdwijnt. Huisartsen zijn de enige medici die voor ziekenfonds- en particuliere patiënten een andere financieringsstructuur hebben.

Volgens het voorlopige akkoord krijgen de huisartsen volgend jaar een vast abonnementstarief van 45 euro per patiënt, per jaar. Daarnaast mogen ze een consulttarief van ongeveer 7 euro per bezoek vragen. Het abonnementstarief heet formeel een inschrijftarief.

Daarnaast kunnen ze extra toeslagen krijgen voor bijvoorbeeld werken in achterstandswijken, het aanbieden van diabeteszorg en praktijkondersteuning. Hiervoor is in totaal 212 miljoen euro beschikbaar. Ongeveer 20 miljoen euro daarvan is extra geld dat de minister in de praktijkondersteuning wil steken. Hij hoopt dit te kunnen betalen door specialisten vaker generieke, in plaats van de duurdere merkmedicijnen te laten voorschrijven.

Verder staat in het principeakkoord dat iedere Nederlander bij een huisarts ingeschreven moet staan. Zorgverzekeraars mogen de kosten van die inschrijving niet opnemen in het vrijwillig eigen risico, dat ze volgend jaar ook mogen aanbieden aan voormalige ziekenfondsverzekerden.

Tot slot zijn er plannen gemaakt die moeten leiden tot harde afspraken over de financiering van de avond-, nacht- en weekenddiensten, de opvang van het huisartsentekort in de toekomst en zaken als verzekeringen voorarbeidsongeschiktheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer