Zorgkaart na neprecensies: weinig te doen tegen kwaadwillendheid
Dat er verzonnen recensies op Zorgkaart Nederland staan, ligt niet aan dat platform, stelt de beheerder ervan, Patiëntenfederatie Nederland. „Wij proberen alles zo goed, betrouwbaar en veilig mogelijk te doen, voor zowel patiënten als zorgaanbieders, maar sommige aanbieders ondermijnen het zelf. We zouden het platform graag 100 procent waterdicht maken, maar dat is een utopie. Tegen kwaadwillendheid is heel weinig te doen”, aldus een woordvoerder van de federatie.
Op de zorgkaart kunnen patiënten hun ervaringen met bijvoorbeeld een ziekenhuis, een kliniek of een verloskundige delen. Andere patiënten kunnen die beoordelingen gebruiken om een behandelaar te kiezen. Vakblad Zorgvisie meldt vrijdag dat schimmige tussenpersonen tegen betaling verzonnen recensies plaatsen op de Zorgkaart. Om dat aan te tonen, kochten de VermoeidheidKliniek en Zorgvisie tien lovende reviews voor 250 euro. In al die gepubliceerde beoordelingen kreeg de kliniek minstens een 9,5 als cijfer.
Gebruikers die een recensie willen plaatsen, moeten een mailadres en een telefoonnummer invullen. Daar worden berichten naar gestuurd om de echtheid te bevestigen. „Zo’n bureau heeft misschien wel duizend telefoonnummers en duizend mailadressen. Voor elke recensie gebruiken ze een apart nummer. Voor een sterveling in een flatje in Waddinxveen is dat niet mogelijk. Maar als je kwaad wil, is het wel mogelijk. Dat je veel geld moet betalen, zegt ook wel wat. Hoe kunnen wij dat voorkomen?”
Volgens de Patiëntenfederatie zijn er vorig jaar 265.000 beoordelingen ingediend. Daarvan zijn ongeveer 15.000 afgekeurd. „Er zijn altijd mensen die mazen in de regels zoeken, de geitenpaadjes. Dat is vervelend, vooral voor patiënten die nu gewoon verkeerde informatie krijgen.”
De Patiëntenfederatie zegt ook dat er manieren zijn om de betrouwbaarheid van de zorgkaart te verbeteren, maar dat met name huisartsen en fysiotherapeuten niet meewerken. „Zij hebben zelf de sleutel in handen om waarderingen betrouwbaarder te maken. Dat willen ze niet. Maar vervolgens klagen ze wel dat de betrouwbaarheid niet in orde is.”
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil niet zeggen of ze onderzoek doet naar mogelijk verzonnen recensies op de Zorgkaart.