Buitenland

Veiligheidsraad stemt in met sancties Sudan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag ingestemd met sancties tegen individuen die zich schuldig maken aan wreedheden, het vredesproces tegenwerken of een gevaar vormen voor de stabiliteit in de Sudanese regio Darfur. De maatregelen bestaan uit het bevriezen van tegoeden en het opleggen van reisrestricties tegen mensen die worden aangewezen door een speciaal comité.

ANP/AFP
30 March 2005 07:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:23
NEW-YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde dinsdag in met sancties tegen Sudan als het doorgaat met het schenden van de mensenrechten. Twaalf leden stemden voor, drie leden:China, Rusland en Algerije onthielden zich van de stemming.
NEW-YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde dinsdag in met sancties tegen Sudan als het doorgaat met het schenden van de mensenrechten. Twaalf leden stemden voor, drie leden:China, Rusland en Algerije onthielden zich van de stemming.

Er werden geen maatregelen genomen tegen het Sudanese regime. Algerije, Rusland en China onthielden zich van stemming. „We zijn ervan overtuigd dat het potentieel aan politieke en diplomatieke maatregelen om het conflict in Darfur te beëindigen nog niet is uitgeput", aldus de Russische VN–ambassadeur Denisov na de stemming. Moskou had al door laten schemeren niet in te zullen stemmen met sancties direct gericht tegen Khartum.

Het dodental door het geweld in de Sudanese regio Darfur ligt volgens een rapport van Britse parlementariërs dat woensdag is verschenen, veel hoger dan tot nog toe is aangenomen. In plaats van de schattingen van de Verenigde Naties die het aantal doden op ongeveer 70.000 stellen, zouden meer dan vier keer zoveel mensen het leven hebben gelaten.

„We denken dat dat een conservatieve schatting is", aldus de voorzitter van de commissie voor internationale ontwikkeling van het Lagerhuis over het cijfer van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Op basis van gesprekken met niet–gouvernementele organisaties schatten de parlementariërs die in februari Sudan bezochten het aantal doden op 300.000.

De Britten zijn niet erg te spreken over de schattingen van de WHO. De foutieve gegevens zijn het gevolg van statistische anarchie, aldus voorzitter Baldry. Het dodental is gebaseerd op schattingen van het aantal slachtoffers in kampen en niet daarbuiten. Bovendien hebben de ramingen slechts betrekking op de periode van maart tot half oktober 2004. De misdaden tegen de burgerbevolking door Arabische milities zijn al veel langer aan de gang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer