Kerk & religie

„Het belangrijkste staat niet op je identiteitspas”

„Jezus heeft zich geïdentificeerd met jou. Wil jij met Hem geïdentificeerd worden?” Ds. H. van den Belt sprak maandagmiddag in een volle aula van het Corlaer College te Nijkerk voor ongeveer 800 jongeren, tijdens de jongerenontmoetingsdag van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB).

Van een medewerker
29 March 2005 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:23

Het thema was: ”Uit één stuk”. Naast een preek vermeldde het programma ook workshops en ’s avonds een concert van Gerald Troost. Tegelijkertijd met de HGJB-bijeenkomst in Nijkerk waren er ook bijeenkomsten in Schoonhoven -voor de dertigste keer- en IJmuiden.

De predikant van de hervormde gemeente in Nijkerk nam Filippensen 3:10 als uitgangspunt: „Opdat ik Hem mag kennen, en de kracht van Zijn opstanding en de gemeenschap met Zijn lijden, doordat ik aan Zijn dood gelijkvormig word.”

Hij begon met de vraag wie zijn identiteitspas vergeten had. Dat waren er nogal wat, zo bleek. Het belangrijkste, zei ds. Van den Belt, staat niet op die pas. „Dat is of iemand een christen is. Dat is de echte identiteit. Het is niet zo gemakkelijk de eigen identiteit te kennen, omdat iemand zichzelf soms vreemd kan zijn. Het moet gaan om de eer en glorie van Jezus. Voor zijn bekering was Paulus wel ijverig, maar hij koesterde zijn eigen gerechtigheid. Die dwaling was levensgevaarlijk. Mensen worden zo in hun identiteit op zichzelf teruggeworpen. Paulus had een les geleerd: niet hijzelf moest in het middelpunt staan, maar Jezus. Zoals Copernicus ontdekte dat niet de zon om de aarde draait, maar de aarde om de zon, zo moet jij leren dat alles draait om Jezus.”

De predikant waarschuwde de jongeren dat Jezus wil dat Zijn volgelingen het niet altijd gemakkelijk hebben. „Geloven betekent vreugde en vrolijkheid, maar er is ook pijn, gebrokenheid en lijden. God breekt je hart om je Hem met een gebroken hart te laten volgen.”

A. Pals, docent aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), vertelde tijdens een workshop over de rode draad in zijn leven. Identificatiefiguren waren voor hem heel belangrijk. Hij had zichzelf vroeger vaak de vraag gesteld op wie hij zou willen lijken. Hij dacht dan aan een familielid dat aanging aan het Heilig Avondmaal en wiens gezicht straalde als hij terugkwam. „Je merkte: de Heilige Geest is er.”

Hij noemde een demente vrouw die niemand meer kende, maar die nog wel een bijbeltekst kon opzeggen. Ook deze vrouw, die niet meer kon praten ten gevolge van een ernstige ziekte en die op een bordje schreef dat Jezus Christus erger geleden had dan zij, was voor hem een voorbeeld.

Het belangrijkste vindt de docent de woorden van God Zelf. Hij vertelde geraakt te zijn door deze woorden van Jezus: „Ik ben de Deur.” Pals: „Ik hoop dat jij zicht hebt op de rode draad in jouw leven.”

Psychotherapeut R. de Boer ging met jongeren in een gymzaal aan het werk om „denken, voelen en handelen uit één stuk te laten zijn.” Daarbij speelde het gevoel een belangrijke rol en ging het om zaken als vertrouwen. De deelnemers moesten zich in vol vertrouwen voorover en achterover laten vallen, wetend dat een ander hen op zou vangen. Daarna moesten ze vertellen wat ze eng vonden.

„Als je bang bent dat de ander je niet opvangt, ben je voor die ander aan het denken. De ongelukken ontstaan juist doordat je denkt dat de ander je niet zal houden. Je moet alleen maar vertrouwen. Zo moet je ook op God vertrouwen en niet voor Hem gaan denken”, aldus De Boer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer