Kamer wil APK-keur voor uitzendbranche
De Tweede Kamer wil dat er een soort APK-systeem komt om de uitzendbranche op malafide praktijken te controleren. CDA-kamerlid Bruls diende daartoe donderdag een motie in, die de steun heeft van PvdA, VVD en D66.
De Kamer wees eerder deze maand nog het voorstel van de bewindslieden af om een vergunningstelsel in te voeren voor de uitzendbranche. Volgens Bruls kunnen de huidige problemen met illegale arbeid beter worden aangepakt door zelfregulering in de branche.
Volgens het CDA moet het mogelijk zijn nog dit jaar de bestaande keurmerken van de uitzendkoepels ABU en NBBU en inleners als de land- en tuinbouwsector, slachterijen en vleesverwerkers samen te voegen. Vervolgens zou de overheid, net als het APK-systeem bij auto’s, een periodieke keuring verplicht moeten stellen. De controle moet in handen komen van een onafhankelijke stichting.
Voor september wil de Kamer geïnformeerd worden over de vorderingen met het systeem. Overigens ontraden de staatssecretarissen Wijn (Financiën) en Van Hoof (Sociale Zaken) het APK-systeem. Volgens Van Hoof gaat de motie-Bruls nadrukkelijk een andere kant uit dat het kabinet wil. Wijn stelde dat hiermee de harde aanpak van illegale arbeid die het kabinet voorstaat, wordt tegengegaan.
Vooral Wijn maakte duidelijk weinig vertrouwen te hebben in het zelfregulerend vermogen van de uitzendsector. „De beste voorspeller voor de toekomst is het gedrag in het verleden”, en dat is volgens hem niet al te best. Hij ziet dan ook met „de nodige scepsis” de voorstellen uit de branche tegemoet.
Bruls en zijn collega Bussemaker van de PvdA hekelden de houding van Wijn. „Het is niet de bedoeling dat u achterover gaat leunen. Er wordt van de overheid een ondersteunende rol gevraagd”, aldus Bruls.
Bussemaker benadrukte dat de uitzendbranche „een laatste kans” krijgt om zelf praktijken van uitbuiting en fraude tegen te gaan. Als deze „waarschuwing” niet gehoord wordt, dan komt wat haar betreft „het paardenmiddel” van een vergunningstelsel weer in beeld.