Universiteit van Alberta ontwikkelt zuinige chip
Een uitvinding niet groter dan een flinke zandkorrel kan een grote revolutie betekenen in de computerindustrie. De Canadese onderzoeker in opleiding David Nguyen van de universiteit van Alberta ontwierp een computerchip die honderd keer efficiënter met energie omgaat dan de huidige chips. Zijn chip zou ervoor kunnen zorgen dat mobieltjes straks minuscule batterijen hebben die nauwelijks hoeven te worden opgeladen.
De nieuwe chip zou een oplossing kunnen bieden voor het probleem van toenemende rekenkracht en de daarmee gepaard gaande warmteproductie. Hardwarefabrikanten proberen steeds meer rekenkracht en snelheid in steeds kleinere machines te stoppen. De krachtigste chip bevat op dit moment zo’n 40 miljoen schakelingen. Zouden die allemaal op volle kracht werken, dan zou er zo veel warmte worden geproduceerd dat de computer zou smelten.
De energiezuinige chip heeft voor hetzelfde werk minder schakelingen nodig, verbruikt daarvoor minder energie en produceert dus ook veel minder warmte. De chip gebruikt analoge verwerkingstechnologie, die minder ruimte en minder energie kost. „Deze technologie staat nog in de kinderschoenen en problemen, zoals de integratie met digitale chips, moeten nog worden overwonnen”, zegt professor Christian Schlegel van de universiteit van Alberta. Hij verwacht dat de chip eerst toegepast zal worden in nieuwe nicheproducten, voordat de chip zijn weg vindt naar apparaten zoals mobiele telefoons.