Economie

„Afboeking 13,7 miljard is heel veel cursusgeld”

Een aantal aandeelhouders heeft de raad van commissarissen van KPN donderdag flink onder vuur genomen tijdens de aandeelhoudersvergadering van het telecombedrijf.

ANP
26 April 2002 07:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

De beleggers vinden dat de commissarissen hun verantwoording moesten nemen voor de neerwaartse spiraal waarin KPN is terecht gekomen nadat het bedrijf onder meer peperdure UMTS-vergunningen had aangekocht. Eind vorig jaar had het belbedrijf een schuld van 15,7 miljard euro.

De sfeer tijdens de vergadering werd grimmiger naarmate duidelijk werd dat de kritische aandeelhouders amper antwoord kregen op vragen over het functioneren van de commissarissen. Dat sommige vasthoudende vragenstellers geen microfoongeluid meer kregen, leverde gemor in de zaal op. Uitroepen als „Wat een klucht” en „Wat een arrogante bende” lieten aan duidelijkheid niets te wensen over.

De aandeelhouders, die geen dividend krijgen uitgekeerd, waren ook niet te spreken over de riante optieregeling van Scheepbouwer. „Wat u zichzelf toebedeelt, is absurd hoog”, vond een aandeelhouder uit Amstelveen. Een opmerking die met applaus van toehoorders werd beloond. VEB-directeur De Vries vroeg of KPN een optieplan wilde maken en dat vervolgens ter goedkeuring aan de aandeelhouders wilde voorleggen. De voorzitter van de raad van commissarissen T. Risseeuw voelde daar niets voor. „Ik ga ervan uit dat wij het vertrouwen van de aandeelhouders genieten en dan is het niet passend om het toekennen van opties keer op keer in behandeling te nemen.”

Hoewel de VEB en een aantal andere aandeelhouders het functioneren van de raad van commissarissen tijdens de vergadering aan de kaak probeerden te stellen, kregen ze geen voet aan de grond. Uiteindelijk ging een ruime meerderheid van de aanwezigen akkoord met de (her)benoeming van de raad van commissarissen. Daarbij nam D. Jager de plaats in van K. Hubée.

Diverse beleggers vonden het „onfatsoenlijk” dat KPN-werknemers gedwongen ontslagen worden, terwijl degenen die zij verantwoordelijk houden voor de slechte financiële toestand blijven. „Als je je wat aantrekt van de manier waarop het voetvolk wordt behandeld, dan pak je je hoed en je stok en trek je de deur van KPN achter je dicht”, meende een Amsterdamse belegger.

Risseeuw stelde dat er wel degelijk veranderingen hebben plaatsgevonden. Zo maakte bestuursvoorzitter P. Smits plaats voor de huidige man A. Scheepbouwer. Overigens zit Smits wel in de raad van bestuur.

Verder betoogde Risseeuw dat er besluiten voor de aankoop van UMTS-frequenties en een meerderheidsbelang in het Duitse E-Plus op het hoogtepunt van de internethype zijn genomen. „Er werd toen gedacht vanuit een Europees beleid waarbij je een groot Europees bedrijf moest zijn om te overleven. De commissarissen hebben daarin naar behoren gefunctioneerd”, meende hij.

Risseeuw benadrukte dat de bedrijfstop en commissarissen hebben geleerd van de fouten uit het recente verleden. „13,7 miljard euro afboeken op E-Plus is wel heel veel cursusgeld”, merkte directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) daarop sarcastisch op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer