„Sluiten van kerncentrale Borssele is hypocriet”
De kerncentrale in Borssele sluiten, is onverstandig én hypocriet. Het zou alle inspanningen op het gebied van wind- en zonne-energie in één klap tenietdoen. Bovendien wordt de helft van de energie die Nederland invoert, opgewekt in kerncentrales.
Dat zei directeur A. Versteegh van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) woensdag tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In NRG hebben ECN en Kema uit Arnhem hun nucleaire activiteiten ondergebracht.
Volgens Versteegh werkt de ontwikkeling van de techniek in het voordeel van kernenergie. Zo is het technisch al mogelijk de afbraaktijd van het kernafval terug te brengen van meer dan 100.000 jaar naar enkele eeuwen. Ook financieel wordt het probleem dan kleiner. De toepassing van deze techniek zou leiden tot een nog maar 10 tot 15 procent hogere elektriciteitsprijs dan nu.
Terwijl de discussie over Borssele woedt, worden elders in Europa nog steeds kerncentrales bijgebouwd, al ligt het tempo veel lager dan enkele decennia geleden. Ook hier speelt nieuwe technologie een rol. In de VS groeit de hoeveelheid stroom uit kerncentrales nog steeds, terwijl er daar in twintig jaar geen nieuwe centrales zijn neergezet.
Het huidige ECN is voortgekomen uit het Reactor Centrum Nederland, dat een halve eeuw geleden werd gesticht. De maatschappelijke weerstand tegen kernenergie leidde tot een bredere oriëntatie. In Petten houdt men zich nu sterk bezig met alternatieve energiebronnen en efficiencytechnieken.
ECN kwam woensdag naar buiten met een rapport over energieverbruik en uitstoot van verontreinigingen tot 2020. De onderzoekers denken dat Nederland de Kyoto-doelen kan halen, maar twijfelt aan het voldoen aan de Europese emissiedoelen voor luchtverontreiniging. ECN voorspelt dat het energieverbruik blijft stijgen, maar door de temperatuurstijging minder snel dan verwacht. De energieprijzen zullen licht stijgen.
Duurzame energie groeit snel, maar blijft een bescheiden rol vervullen. Volgens T. van Dril van ECN komt de stijging, vooral uit windmolens op zee en de verbranding van biomassa, op 6 tot 8 procent. Dat is echter minder dan de regering hoopt.
In Petten staat nog steeds een kernreactor, eigendom van de Europese Unie. ECN gaat ervan uit dat deze aan het eind van de levensduur, over tien jaar, zal worden vervangen. De reactor is niet alleen van belang voor onderzoek, maar ook voor de productie van isotopen voor medische doeleinden.