Omstreden onderwijswet opnieuw door Turkse parlement
Het Turkse parlement heeft dinsdag een presidentieel veto in de wind geslagen en voor de tweede keer voor een omstreden onderwijswet gestemd. Voor de wet stemden 349 parlementariërs, een krappe drievijfde meerderheid.
De wet geeft tienduizenden uitgesloten studenten de mogelijkheid hun studie te hervatten. Het gaat vooral om ex–studenten die zo openlijk voor hun islamitische geloof uitkwamen dat het botste met de seculiere Turkse grondwet, zoals vrouwen die weigerden hun hoofddoek af te doen in de publieke ruimte.
De Turkse islamistische partij AKP van de Turkse premier diende vorig jaar voor de eerste keer het omstreden wetsvoorstel in. Het parlement ging toen met een krappe meerderheid akkoord.
De sterke seculiere Turkse president Sezer sprak begin deze maand zijn veto uit over de wet. Hij noemde de hoofddoekjeskwestie niet direct, maar zei dat het om studenten ging die om disciplinaire redenen zijn verwijderd. Om die weer toe te laten was volgens de president een drievijfde meerderheid nodig in het parlement. Dat is nu bij de tweede stemronde gehaald, maar de verwachting is dat Sezer zich niet bij de beslissing zal neerleggen. Hij heeft nog de mogelijkheid om de wet aan het Turkse hooggerechtshof voor te leggen.
Sezer en andere seculiere politici en de legertop wantrouwen de huidige regering van premier Erdogan, omdat die een streng islamitische achtergrond heeft. De nieuwe onderwijswet werd gezien als een poging om de invloed van de islam op het land te vergroten.