Kamer sceptisch over ideeën Wilders
Politiek Den Haag reageert terughoudend op het beginselprogramma van het onafhankelijke kamerlid Wilders. Volgens opinieonderzoek is de bevolking juist opvallend positief.
CDA en D66 willen niet reageren op Wilders’ beginselprogramma. Vice-premier Zalm (VVD) noemde het plan tijdens een spreekbeurt in Goes een „onverstandige versie van de VVD.” Sommige standpunten van Wilders komen overeen met VVD-ideeën, zei hij, maar anderzijds schiet Wilders op een aantal punten „vrij extreem door.”
VVD-aanvoerder Van Aartsen zegt na lezing van Wilders’ beginselprogramma geen spijt te hebben van de breuk met het kamerlid, dat vorig jaar nog deel uitmaakte van de VVD-fractie. Tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht liet Van Aartsen weten dat het beginselprogramma „heel veel onzakelijke dingen bevat, waar het electoraat wel doorheen zal zien.” De VVD’er is niet bang voor „een tweede LPF-effect.”
De PvdA denkt dat Nederland niet „vrediger, welvarender en veiliger” wordt door Wilders’ plannen. Zo zouden Nederlandse ondernemers een slechtere concurrentiepositie met het buitenland krijgen als de gulden terugkeert. Ook ziet de fractie bij Wilders geen oplossing voor de problemen in de grote steden. De partij vreest dat gematigde moslims zich door Wilders zullen afkeren van de samenleving.
Alleen LPF-kamerlid Eerdmans is onverdeeld positief. Eerdmans kondigde eerder aan dat hij graag met Wilders een nieuwe partij wil beginnen. Maar hij heeft nog niet besloten of hij zich bij de politieke beweging die Wilders nu opricht, zal aansluiten. Volgens LPF-kamerlid Herben heeft Wilders overigens 90 procent van zijn ideeën afgekeken bij Fortuyn.
Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is het gedeeltelijk of helemaal eens met de analyse van Wilders over de problemen in Nederland, zo blijkt uit opinieonderzoek van Maurice de Hond. Van de ondervraagden steunt 65 procent op zijn minst gedeeltelijk Wilders’ mening dat de manier waarop Nederland de afgelopen decennia is geregeerd, de belangrijkste oorzaak is van de problemen.
De Hond ondervroeg 700 Nederlanders. Wilders vindt vooral steun onder de mensen die op hem zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn, maar ook onder aanhangers van de LPF, de VVD en het CDA. Zelfs twee op de drie GroenLinksers is het „een beetje eens” met Wilders. De minste steun vindt hij onder de D66-aanhang.
Een aantal concrete ideeën van Wilders scoren bijzonder goed. Zo vindt maar liefst 93 procent van de ondervraagden dat ernstige geweldsmisdrijven niet langer mogen verjaren. Daarbij is 86 procent voor het verhogen van straffen voor geweldsdelicten. Ook vindt 89 procent dat radicale moskeeën moeten worden gesloten en vindt 85 procent dat oud-politici verplicht moeten solliciteren.
Zijn minst populaire voorstellen zijn onder meer het afschaffen van het minimumloon (18 procent voor) en het terugbrengen van twaalf naar vier provincies (15 procent steun). Wilders’ slechtste plan was volgens de ondervraagden zijn voornemen om het ministerie van Onderwijs af te schaffen. Slechts 7 procent is het daarmee eens.