BuitenlandMigratieplan Trump

Deportatieplannen Trump zaaien angst

Illegale immigranten kunnen beter maar direct hun biezen pakken, waarschuwde de pas benoemde Amerikaanse ‘grenstsaar’ Tom Homan eind vorige week. Het is hem duidelijk ernst om het plan van Donald Trump om „miljoenen criminele immigranten” te deporteren, uit te voeren. Kerken maken zich zorgen.

29 November 2024 14:07
Demonstratie in New York tegen de omstreden plannen van Donald Trump om illegale immigranten massaal te deporteren. beeld AFP, Stephanie Keith
Demonstratie in New York tegen de omstreden plannen van Donald Trump om illegale immigranten massaal te deporteren. beeld AFP, Stephanie Keith

„We zijn als kerken tegen illegale immigratie, maar onder latinokerken in de VS heerst angst vanwege de deportatieplannen van Trump”, zegt ds. Gabriel Salguero, voorzitter van de National Latino Evangelical Coalition (NLEC). „We vrezen een exodus. En ook al bereikt Trump maar een tiende van zijn plan, dan nog zal dat een groot effect hebben op het gemeenteleven van de latinokerken.”

Vorige week hield de NLEC een virtuele bijeenkomst waar 85 regionale leiders van latinokerken aan deelnamen. „Algemeen is de zorg dat mensen zonder fatsoenlijke procedure het land uit worden gezet. Het risico is zelfs dat mensen met een verblijfsvergunning slachtoffer worden.”

Een speciaal punt van zorg voor de latinokerken is de groep kinderen van illegalen die in de VS zijn geboren. Zij zijn door hun geboorte in Amerika automatisch staatsburger van de VS. „Wat te doen als beide ouders of een van hen worden uitgezet en zij moeten achterblijven?”

„Onder latinokerken in de VS heerst angst vanwege de deportatieplannen van Trump” - Gabriel Salguero, voorzitter National Latino Evangelical Coalition

Ook de rooms-katholieke bisschoppen hebben hun zorg uitgesproken. „We begrijpen dat er iets moet gebeuren. Het aantal illegalen rijst de pan uit”, zegt Timothy Broglio, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. „Maar we zullen onze stem luid verheffen als de menselijke waardigheid en de fundamentele mensenrechten in het geding zijn.”

Het uitzetten van naar schatting 11 miljoen ongedocumenteerde immigranten is wel de belangrijkste verkiezingsbelofte van Trump. Dat voornemen heeft niet alleen bij zijn opponenten, maar ook bij partijgenoten vragen en kritiek opgeroepen. Behalve dat de plannen „onmenselijk” worden genoemd, beschouwen critici ze ook als onrealistisch. De infrastructuur voor zo’n operatie is ontoereikend. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan voldoende opvangcentra. Ook zou het plan te kostbaar zijn. Naar schatting is jaarlijks 95 miljard nodig om ze uit te voeren. Bovendien waarschuwt het bedrijfsleven dat de immigranten onmisbaar zijn.  Met name de bouw en de tuinbouw hebben deze mensen nodig.

Ook zijn er te weinig ambtenaren bij de immigratiedienst voor de operatie. Trump wil dat ondervangen door de Nationale Garde in te zetten. Die stap is discutabel. Sinds 1878 kent Amerika de Posse Comitatur-wet.  Die verbiedt om het leger en de Nationale Garde in te zetten tegen ingezetenen van de VS om zodoende gehoorzaamheid af te dwingen.

„We zullen onze stem luid verheffen als de menselijke waardigheid en de fundamentele mensenrechten in het geding zijn” - Timothy Broglio, voorzitter bisschoppenconferentie VS

Tom Homan. beeld AFP, Megan Varner

Alleen wanneer de president de noodtoestand uitroept, kan dat. Trump heeft inmiddels aangekondigd dat inderdaad te willen doen. Op zichzelf is dat niet uitzonderlijk. Er gelden op dit moment in Amerika enkele tientallen noodtoestanden; sommige dateren nog uit de tijd van president Barack Obama. De zorg is dat door deze maatregel Trump op ongecontroleerde, rigoureuze wijze zijn deportatieplannen zal realiseren.

Trump heeft het uitvoeren van zijn plannen opgedragen aan Tom Homan. Die is benoemd als hoofd van de immigratiedienst ICE. Homan staat bekend als een hardliner, die ook bereid is onorthodoxe maatregelen te nemen. Daarom wordt hij inmiddels de grenstsaar genoemd. Diverse uitspraken van Homan illustreren dat hij niet snel zal wijken. Zo heeft hij deze week gedreigd de burgemeester van de stad Denver, de Democraat Mike Johnson, op te laten sluiten als die niet meewerkt aan de deportatie. Evenzo heeft Homan gezegd zijn baas Trump te adviseren de geldkraan dicht te draaien voor staten waarvan de gouverneur dwarsligt.

Meer over
Verkiezingen VS

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer