Economie

DTe stelt grenzen aan opzegvergoeding

Energieleveranciers mogen maximaal 50 euro in rekening brengen aan consumenten die tussentijds hun jaarcontract opzeggen. Dat heeft de DTe maandag bepaald. De toezichthouder op de energiemarkt is hiertoe overgegaan naar aanleiding van klachten over te hoge opzegvergoedingen.

ANP
14 March 2005 13:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

Consumenten met een contract voor onbepaalde tijd mogen deze overeenkomst altijd opzeggen. De betrokken leverancier van stroom en/of gas mag hiervoor geen bedrag in rekening brengen.

Voor een contract dat stilzwijgend is verlengd, mag de leverancier bij opzegging maximaal 25 euro vragen. Voor contracten met een looptijd langer dan een jaar, mag de leverancier een opzegvergoeding vragen die oploopt met 25 euro per extra halfjaar resterende contractduur.

Voor alle contracten die binnen één jaar worden opgezegd, geldt dat de leverancier tevens 50 euro in rekening mag brengen als klanten een cadeau is gegeven bij het aangaan van een overeenkomst. Daarmee wordt voorkomen dat consumenten meteen opzeggen nadat zij bijvoorbeeld de digitale camera in ontvangst hebben genomen, aldus een DTe–woordvoerster in een toelichting.

Met de inperking van de vrijheid van leveranciers op dit gebied, wil de DTe voorkomen dat te hoge opzegvergoedingen consumenten afschrikken om over te stappen naar een andere leverancier. Aan de andere kant zijn met deze bedragen volgens de toezichthouder de belangrijkste kosten gedekt, waarmee de leveranciers blijven zitten als klanten vroegtijdig overstappen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om reeds ingekochte energie en wervingskosten.

De bedragen zijn vastgesteld in overleg met de sector. Leveranciers die zich er niet aan houden, kunnen rekenen op een sanctie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer