OM eist 8 jaar cel tegen Hasna A. voor slavernij in Syrië
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen de 33-jarige Syriëganger Hasna A. uit Hengelo, die tijdens haar verblijf in het kalifaat van IS twee jezidi-vrouwen als slavinnen zou hebben gehouden. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen jezidi’s.
Het OM verdenkt A. ervan dat ze in 2015 naar Syrië afreisde om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS, waarmee ze haar 4-jarige autistische zoontje in een hulpeloze toestand bracht. Ze trouwde er een IS-strijder.
De afgelopen jaren zijn meerdere IS-vrouwen veroordeeld voor hun steun aan de jihadistische strijd. Maar de zaak van A. onderscheidt zich van eerdere processen, omdat ze daarnaast terechtstaat voor slavernij als misdaad tegen de menselijkheid.
De officier van justitie acht bewezen dat A. in de periode 1 mei 2015 tot 1 november 2015 en van 1 mei tot 1 augustus 2016 twee jezidi-vrouwen als slaaf heeft gebruikt in de Syrische IS-hoofdstad Raqqa. A. liet de vrouwen volgens justitie vele uren per dag schoonmaakwerk verrichten, koken of zorgen voor haar zoon. A. ontkende dit maandag bij de start van het proces.
Een van de slachtoffers heeft verklaard dat ze als „knecht” werd gezien en elke dag huishoudelijke opdrachten kreeg van A., die ondertussen vooral met haar telefoon en laptop bezig was. Ze kreeg er niet voor betaald en durfde niet te weigeren. Het tweede slachtoffer verklaarde eveneens dat zij gedwongen werd het huishouden te doen en A. „vrij lui was” en „een denigrerende houding” jegens haar had. Het tweede slachtoffer benoemde in verhoren dat A. haar zag als haar eigendom.
„Het is amper voor te stellen om uren per dag voor het kind van een ander te moeten zorgen, terwijl je zelf van je kinderen gescheiden bent”, zei de officier. „De angst en onzekerheid waarin deze vrouwen zich bevonden was ondraaglijk. A. had geen oog voor dit leed.” De vrouw ontwikkelde in haar jeugd een persoonlijkheidsstoornis. Het OM hield hier rekening mee in de strafeis.
A. werd in november 2022 samen met andere vrouwen en hun kinderen opgehaald uit een gevangenenkamp, om de vrouwen in Nederland te kunnen berechten. De zaak in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gaat donderdag verder met het pleidooi van de advocaten van A. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.