Exel-drama kost Thomas Cook 3,2 miljoen
Thomas Cook heeft 3,2 miljoen euro schade geleden doordat de touroperator het contract met luchtvaartmaatschappij Holland Exel heeft opgezegd. De reisorganisatie moest snel vervangende vluchten regelen voor haar passagiers en was veel geld kwijt aan annuleringen. Dat zei advocaat W. van Baren van Thomas Cook woensdag.
Thomas Cook eist een schadevergoeding van zeker 2,5 miljoen euro. Volgens de advocaat werd de reisorganisatie gedwongen het contract met Holland Exel open te breken, omdat de vluchten van de maatschappij in gevaar kwamen door grote financiële problemen.
Om het geld terug te krijgen, richt Thomas Cook zich op garanties die het vastgoedbedrijf Imca en kredietverzekeraar Atradius hebben afgegeven. Deze garanties waren onderdeel van het contract tussen de reisorganisatie en Holland Exel. Deze bedrijven weigeren echter te betalen, omdat de garanties afgelopen oktober zouden zijn verlopen. De touroperator heeft daarom een kort geding aangespannen, dat woensdag voor de rechtbank kwam.
Thomas Cook heeft volgens advocaat F. Vreede van Holland Exel „bewust roekeloos" gehandeld door het contract te verbreken. Toen directeur Helming besloot niet langer met de maatschappij door te willen gaan, wist hij dat touroperator TUI 3 miljoen euro beschikbaar had gesteld om de maatschappij in de lucht te houden, aldus de raadsman. De vliegtuigen van Holland Exel zouden gewoon doorvliegen. TUI werkt nu aan een overname van Holland Exel.
„De opzegging van Thomas Cook gebeurde in de wetenschap dat er aanzienlijke schade zou ontstaan. Degene die de schade heeft veroorzaakt, kan deze niet op anderen afwentelen", zei Exel-advocaat Vreede. Thomas Cook dupeerde volgens hem zijn eigen reizigers, TUI en Holland Exel.
Directeur G. Helming van Thomas Cook ontkent dat hij van het noodkrediet van TUI afwist toen hij het contract opzegde. In verschillende gesprekken met bijvoorbeeld directeur Prins en bewindvoerder Jongepier van Holland Exel zou hem niets over de miljoeneninvestering zijn verteld. Daarom heeft Thomas Cook de overeenkomst rechtmatig verbroken, aldus advocaat Van Baren.
De rechter doet op 24 maart uitspraak.