Onderzoek naar verschil arm en rijk wint Nobelprijs voor Economie
Onderzoekers Daron Acemoglu, Simon Johnson en James Robinson hebben de Nobelprijs voor de Economie dit jaar gewonnen. De Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen beloont de drie wetenschappers voor hun vernieuwende onderzoek naar de rol van maatschappelijke instituten bij de verschillen tussen arm en rijk in de wereld.
Acemoglu en Johnson van het Massachusetts Institute of Technology en Robinson van de University of Chicago keken naar de economische en politieke systemen die Europese landen eeuwen geleden invoerden in hun kolonies. „Samenlevingen met een slechte rechtsstaat en instellingen die de bevolking uitbuiten, genereren geen groei of verandering ten goede”, staat op de website van de uitreikers van de prijs.
„Het verkleinen van de enorme inkomensverschillen tussen landen is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De winnaars hebben het belang aangetoond van de rol van maatschappelijke instellingen hierin”, lichtte juryvoorzitter Jakob Svensson toe.
De Nobelprijs voor de Economie is de laatste in de reeks van de belangrijke wetenschapsprijzen die deze maand zijn uitgereikt. Deze Nobelprijs is de enige die de in 1896 overleden Zweedse Alfred Nobel niet zelf bedacht. De Nobelprijs voor de Economie ontstond in 1968 na een donatie van de Zweedse centrale bank.
Claudia Goldin, hoogleraar economie aan de universiteit van Harvard, won de Nobelprijs voor de Economie vorig jaar. Zij kreeg de prijs voor haar baanbrekende onderzoek naar hoeveel vrouwen in ruim twee eeuwen werkten en hoeveel zij verdienden.