Grensgemeenten missen Europese regels rond vuurwerkverkoop
Meerdere Nederlandse gemeenten in de gebieden aan de grenzen met België en Duitsland zien weinig heil in een lokaal vuurwerkverbod. In aanloop naar de jaarwisseling gaan veel Nederlanders steevast de grens over om illegaal vuurwerk in te slaan. Verschillende gemeenten geven aan dat een lokaal verbod wat hun betreft daarom niet werkt, maar op zijn minst landelijk geregeld moet worden. Een aantal geeft aan dat ook op Europees niveau afspraken gemaakt moeten worden over vuurwerk.
Onder meer Sittard-Geleen zegt dat een lokaal vuurwerkverbod niet te handhaven is. Het is volgens de Limburgse gemeente vrijwel onmogelijk om overtreders op heterdaad te betrappen, wat nodig is om een boete te kunnen geven. Ook is er volgens de gemeente geen eenduidige regelgeving in Europa over de verkoop, waardoor wie dat wil over de grens (zwaar) vuurwerk kan inslaan, ook als er in eigen land een verbod is. „We zien dat vuurwerkoverlast nu al begint”, aldus Sittard-Geleen.
Ook het Groningse Pekela ziet weinig in een vuurwerkverbod. „Reden is met name de niet-handhaafbaarheid van dit verbod en daarmee het niet in de praktijk kunnen afdwingen en het niet Europees regelen van dit verbod”, laat de gemeente weten. „Waarmee de teleurstelling en het vertrouwen in de overheid alleen maar zal toenemen. Wij wonen namelijk op een zeer korte afstand van Duitsland, waar vuurwerk volop te verkrijgen is.”
De Brabantse gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam denken ook niet dat een lokaal vuurwerkverbod te handhaven is. De grensgemeenten verwachten bij zo’n verbod bovendien een „waterbedeffect”, waarbij vuurwerkoverlast zich verplaatst van de ene plek naar de andere. „Zolang het beschikbaar is zal het afgestoken worden”, zeggen de gemeenten aan de Belgische grens.
Ook Tubbergen, Dinkelland, Zundert, Reusel-De Mierden, Landgraaf en Maastricht denken niet dat een lokaal vuurwerkverbod te handhaven is. Meerdere andere grensgemeenten geven overigens aan dat zij weinig overlast van vuurwerk ervaren. Zo zeggen Gulpen-Wittem, Vaals en Aalten dat er amper meldingen binnenkomen en dat een lokaal verbod of vuurwerkvrije zones daarom niet aan de orde zijn.
Uit een landelijke rondgang van het ANP blijkt dat ruim 130 Nederlandse gemeenten deze jaarwisseling geen lokaal vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zone hebben. Tientallen gemeenten vinden dat zulke maatregelen weinig nut hebben zolang er geen landelijk verbod is op het afsteken en verkopen van vuurwerk.