BuitenlandBuitenlandse Zaken

Nieuw licht op sabotage Hezbollahpiepers

Onderzoek van de Amerikaanse krant The Washington Post werpt nieuw licht op de ontploffing van duizenden piepers en portofoons van de Libanese terreurbeweging Hezbollah vorige maand.

11 October 2024 08:01Gewijzigd op 14 October 2024 07:24

Een „meesterstukje spionagewerk”, aldus het Amerikaanse dagblad. Hoewel Israël formeel niet heeft bevestigd dat het achter de digitale aanval zit, gaan zowel Hezbollah als de meeste analisten ervan uit dat Jeruzalem de hand in de serie explosies heeft gehad. Diverse Israëlische politici prezen de inlichtingendienst Mossad en het leger openlijk om het succes van de actie, waarbij tientallen doden en duizenden gewonden onder leden van de sjiitische terreurbeweging vielen.

Ook voor The Washington Post is het geen vraag wie verantwoordelijk is voor de sabotage van de communicatiemiddelen van Hezbollah. Het dagblad baseert zich op gesprekken met Israëlische, Arabische en Amerikaanse functionarissen.

De voorbereidingen voor de operatie van september begonnen al toen Hezbollah naar alternatieven begon te zoeken voor mobiele telefoons. Telefoons zijn doorgaans makkelijk traceerbaar en de Libanese terreurbeweging wist maar al te goed dat Israël die communicatie scherp in de gaten hield. Vanaf 2015 leverde de Mossad via ogenschijnlijk onverdachte bedrijven walkietalkies aan Hezbollah. In de batterij waren explosieven verstopt. De inlichtingendienst hield het opblazen van de apparaten negen jaar als optie achter de hand.

Vorig jaar deed zich plotseling de mogelijkheid voor om iets dergelijks ook met piepers te doen. Een niet met name genoemde dame die als verkoopagent Midden-Oosten voor het Taiwanese elektronicabedrijf Apollo Gold had gewerkt, deed Hezbollah een aanbod voor de aankoop van een nieuw model pieper die zij in licentie kon leveren. De Libanese beweging had eerder zaken met haar gedaan en vertrouwde haar.

Het aanbod viel in de smaak bij Hezbollah. De nieuwe piepers waren stevig, waterdicht en de batterij zou langer meegaan. En belangrijker nog: Israël kon ze niet traceren. Hezbollah besloot 5000 exemplaren aan te schaffen. Zonder medeweten van de tussenpersoon voorzagen Mossadmedewerkers de apparaten echter van krachtige explosieven.

De inlichtingendienst kon via een elektronisch signaal op afstand een oproep plaatsen. In principe moet de gebruiker het apparaat met twee handen vasthouden om het binnenkomende bericht te decoderen. Dat zou betekenen dat de daarop volgende explosie in elk geval verwondingen aan beide handen zou veroorzaken, waardoor het slachtoffer niet meer tot vechten in staat zou zijn.

Hulpdiensten rukken uit in Beiroet nadat piepers van Hezbollah zijn ontploft. beeld EPA, Wael Hamzeh

Op 17 september besloot Israël de operatie in gang te zetten. Volgens Amerikaanse media zou de cyberaanval eerder dan gepland zijn uitgevoerd omdat Hezbollah lucht van de sabotage had gekregen. Hoe dan ook kwamen de explosies op een moment dat de spanningen tussen beide partijen hoog waren opgelopen en Israël op het punt stond een offensief tegen de terreurbeweging te beginnen. Binnen twee dagen ontploften duizenden piepers en walkietalkies.

„Dit is een van de meest succesvolle en inventieve infiltraties van een vijand door een inlichtingendienst in de recente geschiedenis”, aldus The Washington Post.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer