BinnenlandPodcast Sprekend RD

Polarisatie-expert: Door de media gaan we steeds meer in tegenpolen denken

Het lijkt alsof men in Nederland in het maatschappelijke debat lijnrecht tegenover elkaar staat bij onderwerpen als het klimaat, de boeren en de oorlog tussen Israël en Hamas. Maar klopt dat wel? Volgens filosoof Bart Brandsma is de werkelijkheid anders. „Het grootste deel van de mensen zit in het midden, maar die hoor je bijna nooit.”

Ralph Hulsman
11 October 2024 07:07Gewijzigd op 11 October 2024 09:31
beeld RD

Advertentie

Het zijn de extreme standpunten die het debat domineren, terwijl de meerderheid in stilte worstelt met vragen en twijfels, vertelt hij in de podcast Sprekend RD. Hoe komt het dat de extremen zo veel aandacht krijgen? Brandsma wijst op de dynamiek in de politiek, maar ook de journalistiek: „Media werken met hoor en wederhoor. Dat zorgt ervoor dat we als samenleving steeds meer in tegenpolen gaan denken, terwijl de werkelijkheid vaak veel genuanceerder is.”

Journalisten kunnen hier verandering in brengen door juist de verhalen van het stille midden te vertellen. „Luister naar de verhalen van het gewone leven”, stelt Brandsma. „Geef die mensen een stem, toon leiderschap over het midden.” Zijn oproep is duidelijk: versterk het midden, laat de nuances zien en zorg dat mensen zich herkennen in wat ze lezen en zien.

Hoe kun je als normale burger iets doen tegen die polarisatie? Niet te veel focussen op de oplossingen, vindt Brandsma: „Ga wat minder bezig met die feiten. Laat het meningencircus even voor wat het is. En als je toch dat circus wil, hoef je alleen maar even de radio aan te zetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer