Eurogroep werkt aan versterken concurrentiepositie EU
De ministers van Financiën van de eurolanden maken volgende maand bekend hoe zij de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van China en de Verenigde Staten willen versterken. Een belangrijk deel van de plannen is het beter laten samenwerken van de verschillende Europese geldmarkten, omdat dit nodig is voor de financiering van dit beleid.
Voorzitter Paschal Donohoe van de Eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, zei tijdens een overleg in Luxemburg dat er nog meningsverschillen zijn over de aanpak. Tegen november zouden de punten van overeenstemming echter zwaarder moeten wegen dan de verschillen, gaf hij aan. „Mijn doel is om in november terug te komen met een tekst die onze gezamenlijke visie weergeeft over hoe we de concurrentiekracht van onze unie de komende jaren kunnen verbeteren” zei Donohoe tijdens een persbijeenkomst.
In rapporten van de voormalige Italiaanse premier Enrico Letta en de voormalige baas van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, staat dat de EU een zwakke interne markt heeft en dat de productiviteit daar langzaam groeit. Dit gebeurt terwijl China en de Verenigde Staten strijden om de leiding in nieuwe, milieuvriendelijke technologieën. Volgens Draghi is een van de grootste problemen het vinden van ongeveer 800 miljard euro per jaar om te investeren in nieuwe technologieën.
De discussies over een kapitaalmarktenunie in de EU slepen al jaren voort en vorderen traag. Dit komt volgens deskundigen door nationale belangen, verschillende zakelijke en financiële culturen en verschillende regels in de Europese landen. Een Europese kapitaalmarkt met een set regels die niet in elk land verschillend is, zou er voor moeten zorgen dat investeerders makkelijker hun geld kunnen steken in projecten en bedrijven over de grens. Nu is daar vaak veel lokale kennis voor nodig. Al in 2015 werd besloten dat de kapitaalmarktenunie in de EU er moest komen.