Tweede repatriëringsvlucht weer onderweg naar Nederland
Advertentie
De Franse president Emmanuel Macron roept op wapenleveringen aan Israël voor de gevechten in Gaza te stoppen. Dat zei hij tegen de Franse radiozender Inter.
„Ik denk dat de prioriteit nu is dat we terugkeren naar een politieke oplossing en dat we stoppen met het leveren van wapens om in Gaza mee te vechten”, aldus Macron. Hij benadrukte dat Frankrijk geen wapens levert aan Israël. Ook noemde hij het van belang dat de situatie in buurland Libanon niet verder escaleert. „Libanon kan geen nieuw Gaza worden”.
Andere westerse landen leveren wel wapens aan Israël. De Verenigde Staten voorzien het land jaarlijks voor 3 miljard dollar aan wapens, al zei Washington in mei dat Israël waarschijnlijk wapens gebruikt op manieren die niet in overeenstemming zijn met het humanitair recht. In september schortte het Verenigd Koninkrijk een aantal wapenexporten naar Israël op, omdat ze „een duidelijk risico” zagen op een schending van het internationaal humanitair recht.
Het militaire vliegtuig dat zaterdagochtend vanaf Vliegbasis Eindhoven richting Libanon vertrok, is rond 13.05 uur geland op het vliegveld van Beiroet, meldt het ministerie van Defensie. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat waarschijnlijk net als vrijdag een aantal Belgen mee zal vliegen.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi heeft in Syrië opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook en Libanon. Hij is in het land om te praten over de toegenomen onrust in het Midden-Oosten.
„De belangrijkste kwestie vandaag is een wapenstilstand, vooral in Libanon en Syrië”, zei de minister. „Er zijn initiatieven op dit gebied. Er zijn consultaties geweest waarvan we hopen dat ze succesvol zullen zijn.” Hij verklaarde dat Israël het grootste obstakel vormt voor vrede en riep de internationale gemeenschap op zich te verzetten tegen de Israëlische „oorlogsmisdaden” om vrede mogelijk te maken.
De Israëlische krijgsmacht (IDF) meldt een aanval te hebben uitgevoerd op strijders van Hezbollah in een moskee in Zuid-Libanon, de eerste dergelijke aanval sinds de gevechten tussen Israël en Hezbollah vorig jaar uitbraken. In de moskee zou een commandocentrum zitten.
„Het commandocentrum werd door de terroristen van Hezbollah gebruikt om terreuraanslagen tegen IDF-troepen en de staat Israël te plannen en uit te voeren”, aldus de IDF. De moskee staat in de stad Bint Jbeil en op het terrein van een ziekenhuis dat wordt gerund door een aan Hezbollah gelinkte organisatie. Het ziekenhuis meldt dat negen zorgmedewerkers gewond raakten door een zware luchtaanval, nadat het een Israëlische waarschuwing had gekregen om te evacueren.
Zaterdag rond 09.05 uur is een militair toestel vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Libanon voor een tweede repatriëringsvlucht, meldt het ministerie van Defensie.
Vrijdagavond landde de eerste vlucht in Eindhoven met aan boord 185 mensen, onder wie iets meer dan honderd Nederlanders. Aan boord waren ook Belgen, Finnen en Ieren. Zij zijn opgevangen door ambassades van de betreffende landen.
De Nederlandse overheid heeft opgeroepen om Libanon te verlaten, omdat het er niet meer veilig is door oplopende spanningen in het gebied en luchtaanvallen door Israël. Tot vrijdagmiddag 17.00 uur hadden ruim vijfhonderd mensen zich aangemeld om te vertrekken.
De Verenigde Naties hebben herhaald dat militairen van de VN-vredesmissie UNIFIL op hun posities in Zuid-Libanon blijven, ondanks een verzoek van Israël om te verplaatsen. „De VN-vlag blijft wapperen”, staat in een verklaring.
UNIFIL meldt dat de missie op 30 september door de Israëlische krijgsmacht (IDF) op de hoogte werd gebracht van het voornemen om „beperkte grondinvallen” in Libanon uit te voeren. Ook werd toen gevraagd VN-militairen op een aantal posities ergens naartoe te verplaatsen. De IDF heeft ook inwoners van tientallen Libanese plaatsen opgeroepen noordwaarts te vertrekken vanwege zijn operaties tegen Hezbollah.
De VN-missie kwam in 1978 tot stand, nadat Israël het zuiden van Libanon was binnengevallen als reactie op aanvallen van Palestijnse milities. UNIFIL moest aanvankelijk toezicht houden op het vertrek van Israëlische militairen en Libanon helpen bij het herstel van zijn gezag in het gebied. Hoewel het mandaat meermaals is gewijzigd, zijn de VN-militairen altijd gebleven om de vrede te bewaren. Nederland heeft met duizenden militairen jarenlang bijgedragen aan de missie.
Medewerkers van het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwden het Witte Huis vorig jaar in oktober al over een mogelijke humanitaire ramp en de schending van het internationaal recht door Israël in Gaza. Dat gebeurde toen Israël het noorden van Gaza bombardeerde en de evacuatie van burgers gelastte.
Door de oorlog in Gaza zijn aan Palestijnse zijde al meer dan 41.000 doden gevallen. Bij de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober vielen ongeveer 1200 doden en werden zo’n 250 mensen als gijzelaars meegenomen naar de Gazastrook.
Topfunctionarissen van het Witte Huis hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de Verenigde Staten hun best hebben gedaan om humanitaire hulp naar Gaza te krijgen en dat het nog steeds een topprioriteit is.
Libanon
De Verenigde Staten trekken 157 miljoen dollar (ongeveer 143 miljoen euro) uit voor humanitaire hulp voor Libanon. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op X. „We zien het als onze taak om de mensen die in nood verkeren te steunen en essentiële hulp te bieden aan gevluchte burgers en de gemeenschappen die hen herbergen”, aldus Blinken.
Israël heeft vrijdag opnieuw mensen in Libanon opgeroepen om „onmiddellijk” te vluchten voor aanvallen die eraan staan te komen. Het land zegt doelen van Hezbollah te willen aanvallen. De krijgsmacht deed oproepen voor 37 plaatsen. Er werden vrijdag in de loop van de dag meerdere aanvallen gemeld uit allerlei delen van het land, onder meer op een hoge Hezbollah-functionaris.
Trump
De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gelooft dat Israël in Iran nucleaire doelen moet aanvallen als reactie op Iraanse raketaanvallen tegen Israël. Dat zei Trump op een campagnebijeenkomst in Fayetteville in de staat North Carolina.
President Joe Biden had woensdag gezegd dat hij een dergelijke aanval niet steunt. „Ik denk dat hij dat verkeerd ziet”, zei Trump. „Is dat niet wat je wordt geacht te raken? Ik bedoel, dat is het grootste risico dat we hebben, kernwapens.”
Hamasleider Saeed Atallah Ali is in de nacht van vrijdag op zaterdag gedood bij een Israëlisch bombardement op het vluchtelingenkamp Beddawi in Tripoli in Libanon. Bij het bombardement kwamen ook drie familieleden van Ali om.
Ali was leider van de gewapende tak van Hamas, de al-Qassam Brigades. Zijn dood werd bekendgemaakt door aan Hamas verbonden media. Israël reageerde niet op het nieuws.
Welkom in dit liveblog! Ook vandaag houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
Lees hier het liveblog van gisteren.
Advertentie