Olieprijs stijgt bij oorlog met Iran, waarschuwt brandstofexpert
De olieprijs blijft vooralsnog stabiel, maar een oorlog met een belangrijk olieproducerend land zoals Iran zou tot een forse stijging kunnen leiden. Dat stelt Paul van Selms, brandstofdeskundige bij UnitedConsumers. „Als Iran in conflict raakt, zal de olieprijs onvermijdelijk stijgen. Zeker nu de winter voor de deur staat en veel landen afhankelijk zijn van olie voor verwarming”, aldus Van Selms.
Toch denkt hij niet dat de prijzen aan de pomp, die de afgelopen maanden gedaald zijn, veel zullen veranderen de komende tijd. De deskundige verbaast zich erover dat olie in de afgelopen maanden juist goedkoper is geworden, omdat geopolitieke spanningen doorgaans de olieprijs opdrijven. „De onrust in de wereld neemt al lange tijd toe, maar de vraag naar olie blijft gelijk, terwijl de olieproductie groeit door het opheffen van beperkingen. Daardoor blijft de prijs vooralsnog onveranderd”, zo verklaart Van Selms de huidige situatie.
Hij vergelijkt de olieprijs met een kikker in een pan water die langzaam opwarmt. „Het water wordt steeds warmer, maar die kikker heeft het niet door. We lijken niet te beseffen in welke crisis de wereld zich bevindt, terwijl de gevolgen steeds dichterbij komen.”
De adviesprijs voor een liter Euro95 in Nederland bedraagt momenteel 2,06 euro, volgens gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers. In april betaalden consumenten nog rond de 2,28 euro per liter. Dat was het hoogste niveau van dit jaar. De adviesprijs voor een liter diesel is inmiddels gedaald tot 1,77 euro. Een jaar geleden was de dieselprijs nog 2,09 euro. De adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen worden doorgaans alleen langs snelwegen gerekend, want elders liggen de prijzen vaak een stuk lager.
De olieprijzen dalen al maanden, met aanzienlijke schommelingen. Momenteel kost een vat Amerikaanse olie 67,59 dollar, terwijl dit in april nog bijna 87 dollar per vat was. Dit komt neer op een daling van meer dan 20 procent in een tijdsbestek van zes maanden.