Vlaamse regering van start met minister-president Diependaele
Minister-president van Vlaanderen Matthias Diependaele heeft de eed afgelegd bij de Belgische koning Filip. Daarmee heeft, na het Belgische gewest Wallonië, nu ook Vlaanderen een nieuwe regering. Na de verkiezingen van 9 juni is het in België nu nog wachten op een regering voor het Brusselse gewest en op de nieuwe nationale regering.
Diependaele was eerder Vlaams minister van Financiën en Begroting voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). De partijgenoot van de bekende politicus Bart De Wever is voor veel Vlamingen lange tijd een onbekende gebleven. Diependaele is een ervaren politicus, maar niet erg uitgesproken. Een ‘boekhouder’ en ‘partijsoldaat’, zoals Vlaamse media hem noemden, maar ook een goede communicator. Hij is de opvolger van de uitgesprokener Jan Jambon, ook van de N-VA.
De liberaal-conservatieve N-VA is de grootste partij van Vlaanderen. De partij vormt samen met het sociaal-democratische Vooruit en de middenpartij CD&V de nieuwe regering van Vlaanderen nadat deze partijen het in het weekeinde eens werden over een regeerakkoord. Behoud van werkgelegenheid en ruimte voor boeren als ondernemers zijn enkele kernpunten.
N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is voorbestemd om premier van België te worden. Hij is bezig om op dat niveau een coalitie te smeden. Tot die tijd blijft de liberale Alexander De Croo leiding geven aan de nationale regering.