BinnenlandSpanning Midden-Oosten

Nederland bereidt zich voor op escalatie in Libanon

Nederland bereidt zich met bondgenoten voor op alle mogelijke scenario’s bij het escalerende geweld in Libanon. Nederland zet nog geen manschappen en materieel in.

27 September 2024 15:42Gewijzigd op 30 September 2024 12:40
Dikke rookwolken stijgen op na een Israëlische aanval op Zuid-Libanon. Het geweld tussen de terreurgroep Hezbollah en Israël escaleert. beeld AFP, Bilal Kashmar
Dikke rookwolken stijgen op na een Israëlische aanval op Zuid-Libanon. Het geweld tussen de terreurgroep Hezbollah en Israël escaleert. beeld AFP, Bilal Kashmar

De strijd tussen de Libanese terreurgroep Hezbollah en Israël neemt steeds ernstiger vormen aan. Door de wederzijdse beschietingen zijn vele tienduizenden Libanezen op de vlucht geslagen.

Het Verenigd Koninkrijk stuurt 700 manschappen naar Cyprus om paraat te staan voor een eventuele evacuatie van landgenoten uit Libanon. De Verenigde Staten zetten nog eens 100 man extra in. Beide landen hebben meerdere marineschepen en vliegtuigen in de regio.

Nederland bereidt zich met bondgenoten voor op alle mogelijke scenario’s bij de escalatie in Libanon. „Een georganiseerde evacuatie uit Libanon is op dit moment niet aan de orde”, zegt woordvoerder Roel van der Meij van Buitenlandse Zaken. Nederland heeft nog geen besluit genomen over het sturen van marineschepen of vliegtuigen.

Reisadvies

Het reisadvies voor Libanon staat al maandenlang op rood. De dringende waarschuwing houdt in om niet naar Libanon te reizen en het land zo spoedig mogelijk te verlaten. Vrijwel elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn vluchten naar Beiroet opgeschort; alleen Middle East Airlines (MEA) biedt nog vluchten. „Grijp die kans”, is de oproep van Buitenlandse Zaken aan landgenoten. De prijzen voor een ticket zijn inmiddels extreem hoog.

„Grijp de kans om uit Libanon te vertrekken” - Ministerie Buitenlandse Zaken tegen Nederlanders in Libanon

Hoeveel Nederlanders zich nog in Libanon bevinden, kan Buitenlandse Zaken niet zeggen. Landgenoten kunnen zich registreren bij de Nederlandse ambassade in Beiroet, die nog altijd open is. Deze cijfers geven echter geen representatief beeld, omdat niet iedereen zich meldt. Dat medewerkers van hulporganisaties en werkers van de GZB vooralsnog in Libanon blijven, dwingt respect af, zegt Van der Meij.

Landgenoten die in Libanon blijven, moeten een noodpakket met water, voedsel en eventuele medicatie klaarzetten, adviseerde de Nederlandse ambassade donderdag in een oproep aan Nederlanders. „Ga alleen naar buiten als dat moet.”

Mariniers

Begin augustus meldde het Reformatorisch Dagblad dat defensie werkt aan plannen voor evacuatie van landgenoten uit Libanon. „Als de politiek besluit tot evacuatie, voeren wij die uit”, zei een defensiewoordvoerder. Nederland bracht in 2023 landgenoten uit Sudan en in 2021 uit Afghanistan in veiligheid.

Nederland stationeerde oktober vorig jaar op Cyprus twee C-130-Herculestransportvliegtuigen, 200 militairen en een Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) van Buitenlandse Zaken. Defensie en Buitenlandse Zaken hielden daarbij evacuatieoefeningen. Nederland stuurde ook het marineschip Zr.Ms. Holland met daarop mariniers richting Gaza.

Twee Libanezen checken de schade na een Israëlische luchtaanval op Oost-Libanon. beeld AFP

Nederland kan marineschepen en transportvliegtuigen inzetten voor eventuele evacuatie. Het amfibisch bevoorradingsschip Zr.Ms. Johan de Witt bevindt zich in Portugal voor een oefening. Of de De Witt zich klaarmaakt voor inzet en of het marineschip landingsvaartuigen bij zich heeft, noodzakelijk voor evacuaties via zee, is niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer