Het Duitse chemieconcern BASF voert grote wijzigingen door in de bedrijfsstructuur, waarbij een duidelijk verschil tussen de belangrijkste activiteiten en andere divisies ontstaat. Ook wil het bedrijf met 112.000 werknemers, onder wie zo’n duizend in Nederland, verdere kostenbesparingen doorvoeren. Daarbij gaan waarschijnlijk ook meer banen verloren, zei het management bij de presentatie van de nieuwe strategie aan analisten.
BASF rekent enkele divisies voortaan tot zijn kernactiviteiten, namelijk de onderdelen die chemicaliën, stoffen voor de industrie, materialen en zorg- en voedingsproducten maken. Maar onder andere de divisies voor landbouwproducten, metalen en accumaterialen zijn minder belangrijk voor de toekomst van het bedrijf en moeten meer op eigen benen staan.
Mogelijk worden ze ook verkocht of deels zelfstandig naar de beurs gebracht. Het onderdeel voor landbouwproducten van BASF, zoals gewasbeschermingsmiddelen en veredelde zaden, moet voor eind 2027 zijn afgesplitst en mogelijk naar de beurs gaan.
Het chemieconcern wil ook kosten besparen op zijn belangrijkste locatie in Ludwigshafen, waar mogelijk meer productielocaties sluiten dan eerder aangekondigd. Voor het einde van 2026 moet dat jaarlijks ruim 2 miljard euro opleveren. De vakbond IG BCE reageerde kritisch op het sluiten van vestigingen en schrappen van banen.
Ook beleggers voelen de kostenbesparingen. BASF verlaagt het dividend met ongeveer een derde.
De ingrepen en focus op kernactiviteiten moeten de winstgevendheid van het bedrijf vergroten. Op dit moment kampt BASF met hoge energiekosten, een nawee van de Russische inval in Oekraïne die twee jaar geleden voor recordprijzen op de gas- en elektriciteitsmarkt zorgde. Tegelijkertijd neemt de concurrentie in China toe en moet het bedrijf ook fors investeren in verduurzaming.
In Nederland is BASF onder andere actief met de veredeling van groentezaden en de productie van harsen voor inkt en coatings. In Arnhem heeft het Duitse bedrijf een kantoor voor verkoopmedewerkers en afdelingen voor de landbouwproductendivisie.