Nederland geeft dit jaar geen extra bijdrage meer aan UNRWA in de Gazastrook. Volgend jaar krijgt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen in elk geval nog wel haar jaarlijkse donatie van 19 miljoen euro, laat minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) weten. Maar voor 2026 is dat ongewis.
Het vorige kabinet had nog 3 miljoen euro gereserveerd voor UNRWA. De minister heeft besloten dat bedrag aan UNICEF te geven om ondervoeding bij jonge kinderen in Gaza te voorkomen. Ambtenaren adviseerden Klever om over te gaan tot uitbetaling aan UNRWA. Zij heeft echter nog „zorgen” over de UNRWA. Haar eigen PVV wil de steun helemaal stoppen.
De organisatie raakte in januari in opspraak toen Israël medewerkers ervan beschuldigde deel te hebben genomen aan de aanval op Israël op 7 oktober. Nederland besloot toen tijdelijk geen extra bijdrage meer te geven. De jaarlijkse donatie was toen al overgemaakt.
Na onderzoek door de Franse oud-minister Catherine Colonna voerde UNRWA een reeks hervormingen door. Het vorige kabinet wilde afwachten hoe die aanbevelingen worden doorgevoerd voordat er opnieuw geld zou worden overgemaakt.
„Sommige aanbevelingen duren langer om te implementeren”, verklaarde minister Klever tegen journalisten in New York in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. Het gaat onder meer om het leveren van „neutraler” onderwijsmateriaal. Ze heeft dat bij de VN ook besproken met de topman Philippe Lazzarini van UNRWA.
Dat de minister in januari de jaarlijkse bijdrage aan UNRWA overmaakt, heeft te maken met het feit dat het al juridisch is vastgelegd. Klever benadrukt te willen staan voor een „betrouwbare overheid” en juridische verplichtingen te willen nakomen.
Ze kan nog niet zeggen of UNRWA ook in 2026 weer een bijdrage krijgt. Daar komt volgens haar ook in januari meer duidelijkheid over. Dan komt ze met een beleidsbrief. Het kabinet en de Tweede Kamer willen de hulp aan de Palestijnen in Gaza diversificeren.
Maar „UNRWA blijft een belangrijke organisatie om noodhulp bij mensen te krijgen”, aldus Klever. Ze heeft „zeker oog voor de noden van de mensen in Gaza.” Maar het is volgens haar niet goed dat de hulp in Gaza grotendeels afhankelijk is van één organisatie.
Klever moet flink bezuinigen op ontwikkelingshulp. Volgend jaar 300 miljoen oplopend naar 2,4 miljard vanaf 2027. De hulporganisaties die ze bij de VN spreekt begrijpen die boodschap naar eigen zeggen „heel goed”. Hulporganisaties moeten volgens haar „anders” gaan werken en bijvoorbeeld het bedrijfsleven meer betrekken.