Minister kijkt naar verhalen kosten op werkgever arbeidsmigrant
Als het aan het kabinet ligt, wordt een deel van de maatschappelijke kosten van ‘afgedankte’ arbeidsmigranten op werkgevers verhaald. In het wekelijkse vragenuurtje zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) dat hij (oud-)werkgevers van arbeidsmigranten die op straat komen te staan wil aanspreken op hun verantwoordelijkheid. „En dat kan inderdaad ook een rekening zijn.”
SP-leider Jimmy Dijk stelde in de Tweede Kamer vragen naar aanleiding van een bericht over de dakloze arbeidsmigranten die in de bossen bij Venlo overnachten. Van Hijum erkende dat dit soort praktijken „niet bij een beschaafd land als Nederland past en hoort”. Arbeidsmigranten die worden ontslagen of geen nieuw contract krijgen, verliezen vaak ook hun onderdak. Bijna de hele Kamer wil een einde aan die scheve machtsverhouding tussen werkgever en werknemer, maar het bestrijden van misstanden duurt langer dan veel partijen hadden gehoopt.
Niet alleen de SP, maar ook GroenLinks-PvdA en FVD vroegen expliciet naar de rol van werkgevers. Van Hijum zei momenteel te kijken naar „de vraag hoe inderdaad werkgevers nog meer kunnen worden aangesproken op die rol en die verantwoordelijkheid die ze hebben”. In het najaar komt het kabinet met specifiekere plannen. Van Hijum kon nog niet precies zeggen of en hoe het kabinet deze ambitie waar kan maken.
Hij wees de Kamer ook op het regeerprogramma, waarin het kabinet schrijft „dat werkgevers van arbeidsmigranten verantwoordelijk worden voor overlast en kosten die kunnen ontstaan wanneer arbeidsmigranten geen reguliere huisvesting hebben zoals kortdurende of tijdelijke huisvesting”.