Werkloosheid loopt iets op tot 3,7 procent
De werkloosheid in Nederland is in augustus licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk. In juli bleef de werkloosheid nog onveranderd op 3,6 procent. Het werkloosheidspercentage schommelde volgens het CBS sinds de zomer van 2023 rond dat niveau. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand toe.
In augustus hadden ruim 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar geen betaald werk. Naast de 374.000 werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet kortgeleden naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Over de afgelopen drie maanden groeide deze groep mensen buiten de beroepsbevolking volgens het CBS met gemiddeld 16.000 per maand.
Het UWV verstrekte eind augustus 170.700 WW-uitkeringen. Dat is een stijging van 4 procent vergeleken met juli. Ten opzichte van augustus 2023 was sprake van een stijging van 9,1 procent. Vooral het aantal WW-uitkeringen aan jongeren tot 30 jaar en 55-60 jarigen zijn meer dan gemiddeld toegenomen, stelde Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en -advies bij UWV.
Vergeleken met juli steeg het aantal WW-uitkeringen het sterkst in de sector onderwijs. In de zomermaanden neemt het aantal WW-uitkeringen vanuit het onderwijs meestal toe. Dat heeft te maken met het aflopen van arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar. In de bouw en ook in de landbouw, groenvoorziening en visserij nam het aantal werkloosheidsuitkeringen af.