Binnenland

Inwoners betrokken bij opzet toezicht op risico’s Groningenveld

Inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen worden betrokken bij het inventariseren van de langetermijnrisico’s die kunnen optreden nu de gaswinning uit het Groningenveld is stopgezet. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zegt het erg belangrijk te vinden dat mensen uit Groningen kunnen meedenken over de opzet en de uitvoering van de inventarisatie. Vijf inwoners uit de provincie die direct geraakt zijn (geweest) door de gaswinning nemen plaats in een zogeheten klankbordgroep.

ANP
17 September 2024 11:05Gewijzigd op 17 September 2024 11:14

Hun kennis, ervaring en betrokkenheid moet de toezichthouder helpen de risico’s en zorgen van burgers duidelijk in beeld te krijgen. Het is voor het eerst dat SodM burgers op dergelijke wijze direct betrekt in de vormgeving van het toezicht.

„Bij de Parlementaire Enquête Aardgaswinning Groningen hebben we gezien dat het nadenken over de risico’s van het Groningengasveld veelal plaatsvond in het gesloten bolwerk van de mijnbouwsector met weinig ruimte voor tegengeluid. Dat willen we nu beter proberen te doen”, aldus inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van SodM. „Door vanaf het begin mensen uit Groningen te betrekken bij het vormgeven van ons toezicht en goed te luisteren naar hun zorgen, hopen we deze fout niet te herhalen.”

SodM houdt toezicht op de afronding van de gaswinning, het opruimen van putten, leidingen en installaties, maar ook op de fase daarna. Hiervoor worden mogelijke risico’s systematisch geïnventariseerd om het toezicht vorm te geven. Intern hebben inspecteurs, adviseurs en geofysici van het SodM al een begin gemaakt. In het najaar worden sessies georganiseerd met experts, bestuurders en betrokkenen om te spreken over mogelijke maatregelen. Hierin komen onderwerpen als bodemdaling, seismiciteit, gebouwveiligheid, bodem- en grondwater en psychosociale gevolgen aan de orde.

Een deel van wat er gaat gebeuren in het gasveld is nog onbekend. De verwachting is wel dat ook de komende jaren nog aardbevingen plaatsvinden die schades kunnen veroorzaken. Het versterkingsprogramma blijft dan ook de komende jaren doorgaan. Staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) maakte onlangs bekend dat het niet lukt alle gebouwen in Groningen in 2028 voldoende aardbevingsbestendig te maken, zoals de bedoeling was.

Overigens wordt nog wel gas gewonnen uit kleine velden in de regio, maar dat veroorzaakt volgens SodM doorgaans geen aardbevingen. Oppositiepartijen willen echter dat hiervoor geen nieuwe vergunningen worden gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer