Binnenland
Limburg verzet zich tegen omstreden bouwstof bij verbreding A2

Vrijwel alle politieke partijen in de provincie Limburg willen dat bij de verbreding van snelweg A2 geen circulaire bouwmaterialen worden gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. De Provinciale Staten maken zich grote zorgen om de risico’s van de stof Beaumix, waarvan aannemer Boskalis 500.000 ton wil gebruiken om tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide de weg over een lengte van zo’n 20 kilometer aan beide kanten met een rijstrook te verbreden. Gedeputeerde Marc van Caldenberg (toezicht en handhaving, SP) adviseerde de Staten om „een krachtig signaal” af te geven.

ANP

„In de basis is iedereen het hier met elkaar eens dat we geen Beaumix willen bij de verbreding van de A2”, zei Van Caldenberg, nadat tijdens een commissievergadering bijna alle partijen dit hadden uitgesproken. Het college van Gedeputeerde Staten gaf die boodschap zelf eerder al af aan Rijkswaterstaat en Boskalis. Omdat het om een rijksweg gaat, heeft de provincie hier echter vrijwel niets over te zeggen. Alleen voor het deel van 4 kilometer dat door een grondwaterbeschermingsgebied loopt - waar drinkwater wordt gewonnen - ligt de vergunningverlening bij de provincie.

Beaumix is een restproduct dat overblijft na afvalverbranding. Het wordt gebruikt als aanvul- en ophoogmateriaal bij de aanleg van wegen, als goedkoop alternatief voor zand en grind. Hoewel Beaumix een goedgekeurde bouwstof is, zijn er toch groeiende zorgen. Het materiaal zou zware metalen, plastics, giftige stoffen en restanten van batterijen bevatten. Vorig jaar bleek dat drainagewater onder een met Beaumix versterkte weg in Katwijk vervuild is, waarna het water op een speciale manier afgevoerd moest worden.

Volgens Boskalis is het beoogde materiaal voor in Limburg anders en beter gefilterd dan in Katwijk. Desondanks kreeg gedeputeerde Van Caldenberg vrijdag namens de actiegroep Stop A2 Verbreding ongeveer 250 brieven, met daarin een oproep om niet akkoord te gaan met gebruik van Beaumix.

„We kunnen nu een prachtige weg krijgen, maar de lasten hiervan komen dan later bij toekomstige generaties Limburgers te liggen”, zei CDA-Statenlid Wouter IJpelaar. „En dus moeten we nú actie ondernemen.” Het is de bedoeling dat in de volgende Statenvergadering een motie wordt aangenomen met een oproep om voor ander materiaal te kiezen. Limburg heeft zelf sinds 2017 het gebruik van zulke bouwstoffen voor provinciale wegen al verboden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer