Werknemers Boeing leggen werk neer na stemming over staking
Werknemers van vliegtuigfabrikant Boeing in fabrieken in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust gaan het werk neerleggen nadat in een stemming met overgrote meerderheid werd ingestemd met de actie. Daardoor wordt de productie van vliegtuigen bij Boeing geraakt. De staking is een nieuwe kopzorg voor het door technische en financiële problemen geplaagde bedrijf.
In totaal doen meer dan 30.000 werknemers van Boeing in het noordwesten van de Verenigde Staten mee aan de staking die vrijdag begint. Van het personeel stemde 96 procent voor de staking. Het zou de eerste staking worden bij Boeing in Seattle en Portland sinds 2008.
De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had zondag het personeel nog aangedrongen in te stemmen met het bod. Maar dat is dus verworpen omdat het personeel nog meer loon wil. Ook werd een oproep van de nieuwe topman van Boeing, Kelly Ortberg, om in te stemmen met het bod genegeerd.
In de fabrieken waar wordt gestaakt, bouwt Boeing onder meer de 737 MAX-vliegtuigen. Dat is het bestverkopende model van Boeing. Het bedrijf had de werknemers ook toegezegd in de toekomst nieuwe modellen te zullen bouwen in die fabrieken.
Het is niet duidelijk hoelang de staking duurt. De laatste staking bij Boeing in 2008 duurde 52 dagen en zou het bedrijf ongeveer 100 miljoen dollar omzet per dag hebben gekost. Kredietbeoordelaars hebben al gewaarschuwd dat een langdurige staking het herstel van het bedrijf ondermijnt en de kredietwaardigheid van Boeing kan raken.
Boeing ligt onder vuur door een reeks technische mankementen met vliegtuigen dit jaar. Het bedrijf moet daarom zijn kwaliteitscontroles in fabrieken verbeteren en het toezicht op het concern door de autoriteiten is verscherpt. Ortberg werd eind juli benoemd als nieuwe topman om orde op zaken te stellen bij de vliegtuigbouwer.
Boeing heeft aangegeven opnieuw te willen praten over een nieuw cao-voorstel.