Prins of prinses als soldaat, student of stagiair
De zomervakantie is voorbij; ook voor prinsen en prinsessen begint een nieuw seizoen. Sommigen gaan iets heel anders doen dan het afgelopen jaar.
Kroonprinses Amalia (20) begint haar derde studiejaar aan de Universiteit van Amsterdam. Daar volgt ze de opleiding politics, psychology, law and economics. Dit jaar moet ze haar scriptie schrijven.
Om veiligheidsredenen woonde Amalia tijdens haar eerste studiejaar in de Spaanse hoofdstad Madrid. Inmiddels verblijft ze alsnog in een studentenhuis in Amsterdam. Ze sloot zich recent aan bij het Amsterdamsch Studentencorps (ASC/AVSV), dat een sociëteit heeft in de Warmoesstraat. Volgens tijdschrift Quote ging ze op kamp in Leusden en moest ze daar tijdens de ontgroening elke ochtend de Nederlandse vlag hijsen en in haar eentje het Wilhelmus zingen. „Het scheelt dat ze de tekst goed kent”, voegde Quote eraan toe.
Twee jaar geleden zag de prinses er nog van af zich bij een vereniging aan te sluiten. Het ASC was toen in het nieuws vanwege vrouwonvriendelijke uitlatingen. In juni dit jaar tekenden 49 studentenverenigingen echter een gedragscode waarin ze beloofden „een omgeving te creëren en te waarborgen binnen studentenverenigingen, waarin respect, integriteit en verantwoordelijkheid centraal staan”.
In de binnenstad van Antwerpen reed een Belgisch arrestatieteam op 2 augustus vier Amsterdammers klem. Ze moesten op straat knielen, hun voeten kruisen en de handen op het hoofd leggen. Vervolgens werden ze geboeid naar een politiebusje geleid en een uur lang ondervraagd. „De Belgische agenten vertelden door een Nederlandse veiligheidsdienst te zijn ingelicht dat de vrienden met de auto precies dezelfde route hadden afgelegd als prinses Amalia”, vertelde een advocaat in het Parool. „De Belgische politiechef zei uiteindelijk tegen mijn cliënt en zijn vrienden dat ze ontstemd waren dat de Nederlandse diensten hen verkeerd hadden ingelicht en dat ze daardoor voor niets zo groots waren uitgerukt.” De Amsterdammers zeiden het idee te hebben dat hun huidskleur een grote rol speelde in de verdenking.
Op verzoek van de koning nam de Rijksvoorlichtingsdienst contact op met de mannen. „We hebben namens het Koninklijk Huis laten weten te begrijpen hoe vervelend en beangstigend dit moet zijn geweest.” Het misverstand was volgens de RVD „een onfortuinlijk gevolg van de noodzaak om het koninklijk huis te beveiligen”. Het viertal overwoog aangifte te doen, maar zag daarvan af na de excuses die namens de koning werden aangeboden.
Alexia
Prinses Alexia (19) heeft een tussenjaar achter de rug: „een beetje werken en een beetje reizen”. Er werd gespeculeerd dat ze in Groningen zou gaan studeren. Het was een van de plaatsen waar ze zich bij een universiteit had ingeschreven. Vorige maand maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat Alexia naar Engeland gaat. Aan het University College London (UCL) begint ze eind deze maand aan de Faculty of Engineering de bachelor science & engineering for social change.
Ariane
De jongste dochter van het Nederlandse koningspaar, prinses Ariane (17), is begonnen aan haar tweede en laatste jaar op het United World College Adriatic, in Duino. Dat Italiaanse dorpje ligt aan de Golf van Triëst, op de noordelijke oever van de Adriatische Zee, niet ver van de grens met Slovenië. Ariane wil daar haar internationaal baccalaureaat halen. Prinses Alexia deed dat in Wales.
Elisabeth
De Belgische kroonprinses Elisabeth (22) is naar het Amerikaanse Boston vertrokken om aan de Harvard-universiteit een tweejarige master in public policy (publiek beleid) te volgen. Eerder deed ze een bachelor in geschiedenis en politiek aan de universiteit in het Engelse Oxford. Elisabeths neef Joachim, zoon van prinses Astrid, heeft ook aan Harvard gestudeerd.
Gabriël
Elisabeths broer Gabriël (21) studeert sinds 2022 sociale en militaire wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School in België. Daarvoor gaat hij vijf maanden naar de Académie militaire de Saint-Cyr Coëtquidan in Frankrijk.
Leonor
De Spaanse kroonprinses Leonor (18) voltooide op 3 juli het eerste deel van haar militaire training. Haar vader benoemde haar tot vaandrig (officier in opleiding). Ze is nu een trainingsjaar bij de marine begonnen, daarna volgt nog een jaar bij de luchtmacht.
Sofia
Haar zus Sofia (17) studeert sinds vorig jaar aan het United World College of the Atlantic in Wales, waar Leonor in de jaren 2021-2023 leerlinge was. Ook voor Sofia staat nog een militaire opleiding op de planning.
Christian
De Deense prins Christian (18), die begin dit jaar kroonprins werd door de plotselinge troonsafstand van zijn grootmoeder, koningin Margrethe, heeft zijn middelbareschooltijd achter de rug. Hij neemt een tussenjaar. „Ik ga er waarschijnlijk opuit om de wereld te zien, nieuwe dingen te proberen en mezelf voor te bereiden op verschillende dingen”, kondigde hij aan.
Inmiddels is daar meer over bekend. Woensdag is Christian naar Oost-Afrika vertrokken. Daar werkt hij op twee boerderijen, waarbij hij zowel praktische als administratieve taken zal uitvoeren. Ook maakt hij kennis met de plaatselijke natuurbescherming.
Ingrid Alexandra
Prinses Ingrid Alexandra (21), oudste van de twee kinderen van de Noorse kroonprins Haakon, vervult sinds januari haar militaire dienstplicht. Na een jaar basistraining zal ze een specifiekere opleiding volgen. Daarmee doet ze meer dan de doorsnee Noor: die is na zes à twaalf maanden militaire dienst klaar. Sinds 2015 geldt de dienstplicht ook voor vrouwen.
Op de nationale feestdag (17 mei) stond Ingrid Alexandra in uniform en saluerend met haar ouders op het paleisbalkon. Voordat ze het leger in ging, werkte ze enkele maanden als onderwijsassistent en milieumedewerker op een school waar ze zelf leerling was geweest.
Hoessein
De Jordaanse kroonprins Hoessein (30) zit in een ander levensstadium. Op 1 juni vorig jaar trouwde hij met Rajwa, een Saoedische architecte die precies twee maanden ouder is dan hij. Op 3 augustus werd hun dochter Iman geboren. De koninklijke familie zette een filmpje op Instagram: „Kroonprins Al Hussein bin Abdullah reciteert de Adhan (islamitische gebedsoproep) in het oor van zijn pasgeborene.”
Hisahito
In de keizerlijke familie van Japan zijn meer prinsessen dan prinsen. Al hun namen eindigen op ”o” en bij de mannen eindigen de namen volgens een eeuwenoude traditie op ”hito”, wat zoiets als goedaardigheid betekent.
Voor de troonopvolging komen alleen mannen in aanmerking. Prinses Aiko, enig kind van keizer Naruhito, dus niet. Kroonprins is Fumihito (58), prins van Akishino en jongere broer van de keizer. Zijn enige zoon, Hisahito, is tweede in de lijn van troonopvolging. Hisahito’s moeder heet Kiko (58), zijn zussen Mako (32) en Kako (29).
Hisahito wordt zwaar beveiligd sinds hij eind april 2019 ontsnapte aan een moordaanslag. Een tegenstander van de monarchie –aan de hand van camerabeelden kon hij worden gearresteerd– wist in Hisahito’s klaslokaal te komen door zich voor te doen als loodgieter. Hij was van plan de prins neer te steken, maar die was net naar gymles. De aanslagpleger liet bij het schoolbankje van de prins een waarschuwing achter: twee aan een stok gebonden messen.
Vrijdag werd Hisahito achttien jaar. Pas volgend jaar, na zijn eindexamen, wordt daar uitgebreider bij stilgestaan. „Ik hoop door elke ervaring meer te leren, me met verschillende aspecten bezig te houden en daardoor te groeien”, zei de prins in een verklaring die woensdag werd vrijgegeven. Daarin bedankte hij zijn ouders, zijn zussen en anderen die in de loop der jaren iets voor hem hebben betekend. „Ik wil genieten van mijn resterende tijd op de middelbare school.”