TPG ondanks lagere winst toch positief
Bij het postconcern TPG is de nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar met 27 procent gedaald van 168 miljoen euro naar 143 miljoen euro. Dit heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt.
Per aandeel daalde de winst van 41 naar 30 eurocent. Dat is conform de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet steeg met 8,5 procent tot 2,9 miljard euro.
De daling van de nettowinst is te wijten aan een eenmalige opbrengst van onroerend goed in het eerste kwartaal van 2001. Het ging daarbij om een bedrag van 68 miljoen euro (na belastingen). Als die opbrengst buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de winst van TPG in het afgelopen kwartaal met bijna 12 procent van 128 miljoen euro naar 143 miljoen euro.
Topman P. Bakker toonde zich woensdag niet somber over de perspectieven voor dit jaar. „Hoewel de economie altijd nog geen duidelijke tekenen van herstel vertoont, bestaat nog steeds het gevoel dat er verbetering op zou kunnen treden in de tweede helft van het jaar.”
TPG herhaalt zijn eerdere verwachting dat het resultaat na belastingen uit gewone bedrijfsuitoefening in heel 2002 met 5 tot 10 procent stijgt, uitgaande van onveranderde economische omstandigheden. De vooruitzichten voor de middellange termijn voor de groei van het resultaat na belastingen uit gewone bedrijfsvoering blijven ongewijzigd op een groei van 12 tot 18 procent per jaar.
In het eerste kwartaal bleef het onderdeel Post goed presteren met een omzetgroei van 7,7 procent tot 1,1 miljard euro, vooral door een sterke toename van de Europese postnetwerken en data & documentmanagement. Het meeste geld wordt nog steeds verdiend bij Post Nederland: 712 miljoen (een omzetgroei van 3,9 procent).
De omzet van Express nam 4,9 procent toe tot bijna 1,1 miljard. Vooral de expressactiviteiten in Australië bleven achter, al is volgens TPG wel „significante voortgang” geboekt met een verbeterplan om tot winstgevende omzetstromen te komen. Het onderdeel Logistiek wist een omzetgroei van 13,3 procent te boeken tot 818 miljoen euro, waaraan nieuwe contracten 8,5 procent bijdroegen. In de VS daalde de omzet, maar steeg de winst.