Binnenland

,,Harde muziek veroorzaakt klaplong”

Harde muziek kan leiden tot schade aan het longstelsel, met zelfs een levensbedreigende klaplong tot gevolg. Een op de vijf patiënten die een klaplong ontwikkelen, is vooraf blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus op concerten.

ANP
7 March 2005 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten tussen en de 15 en 25 jaar met een klaplong, meldde zaterdag het Vlaamse dagblad Gazet van Antwerpen op basis van onderzoek van de Brusselse hoogleraar M. Noppen. Dj’s plaatsen kanttekeningen bij het onderzoek, maar de Nijmeegse hoogleraar P. Dekhuijzen komt het verschijnsel bekend voor.

Volgens Noppen kan ook het te luid spelen van muziek in een auto of thuis leiden tot een klaplong. Hevige bassen en zware muziekfrequenties veroorzaken vaak trillingen in de longen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan en de long kan inklappen. Vervolgens komt lucht terecht in de borstholte en ontstaat hevige kortademigheid. Een klaplong herstelt over het algemeen vanzelf, maar kan soms dodelijk zijn.

Dj-producer Johan Gielen vindt de conclusies wat vergezocht. Concertbezoekers moeten niet te dicht bij de geluidsboxen komen, is zijn oordeel. Zelf heeft hij nooit vernomen dat iemand tijdens of na een concert dit soort klachten had.

Zijn collega Sebastian Hoff, ofwel Dj Promo, vreest dat muziekgenres als hardcore, waarin hijzelf zit, ten onrechte in de beklaagdenbank komen. „Muziek reist over luchtdruk, om het zo maar te zeggen, en muziek is het uitklinken van klanken. Een bas klinkt het hardst als hij kan uitklinken. Juist bij techno en hardcore is dat door het snelle tempo niet mogelijk. Dus in theorie zijn deze muzieksoorten zachter, hoewel ze door het hoge tempo harder lijken te klinken". Ook Hoff adviseert niet te dicht bij de ’geluidsmuur’ te komen, al was het alleen al tegen pijn in hoofd of oren. „Maar dat geldt ook bij de pauken van een symfonie-orkest".

De Nijmeegse hoogleraar Dekhuijzen is in zijn praktijk één geval van een dj tegengekomen die zich na een concert met een klaplong meldde. De longarts van het UMC St Radboud kent ook gevallen uit de medische literatuur. Hij vergelijkt harde muziek met mechanische klappen op het gestel. Wie in aanleg een zwak plekje op de longen heeft, loopt de kans dat dit scheurt. Volgens hem zijn vooral lange, magere jongemannen die roken hier vatbaar voor. „En die kom je op dat soort concerten nogal eens tegen". Kom niet te dicht bij het geluid, adviseert de hoogleraar.

Longarts H. Jansen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam kent uit zijn praktijk geen gevallen. Hij beaamt dat hele harde muziek tot een luchtdrukverplaatsing leidt. In extreme omstandigheden heeft dit effect op de longen, aldus Jansen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer