Economie

Analist ziet lichtpuntjes voor ASML in nieuwe exportrestricties

Het is een lichtpunt dat de regering bij de uitgebreide exportbeperkingen voor chipapparatuur niets zegt over onderhoudsdiensten, zegt ING-analist Marc Hesselink. Eerder verschenen berichten dat onderhoud van sommige al verkochte machines van ASML in China onder druk van de Verenigde Staten beperkt zou worden, maar daar zei minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) vrijdag niets over.

ANP
6 September 2024 17:23Gewijzigd op 6 September 2024 17:27

„Dat is positief. Het zou natuurlijk ook gek zijn geweest als dat zo zou zijn geweest”, zegt Hesselink. Bij zo’n beperking van onderhoudsdiensten bestaat volgens hem ook het gevaar dat bedrijven in China zelf de kennis ontwikkelen om ASML-machines draaiende te houden, terwijl het Veldhovense bedrijf dat altijd zelf in de hand wil houden. „Dat zou nog altijd heel moeilijk zijn, maar de kans bestaat.”

ASML moet van Den Haag exportvergunningen aanvragen voor meer soorten machines die werken met zogeheten deep ultraviolet (DUV) immersielithografie. Vooralsnog zijn de „werkpaarden” van ASML, uit een oudere generatie DUV-machines, niet getroffen door handelsbeperkingen. Chinese klanten hebben juist veel van dit soort machines gekocht. De restricties zijn tot nu toe dus slechts van invloed op een klein deel van de omzet van ASML, wat het bedrijf zelf ook zei. Maar de toenemende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zorgden de afgelopen jaren wel voor meer onzekerheid in de sector, stipt Hesselink aan.

De bekendmaking van Klever volgde op het bericht van de Amerikaanse regering dat bepaalde geavanceerde technologie, zoals quantumcomputing, aan strengere exportbeperkingen is gebonden. Volgens Hesselink zat daar geen specifieke technologie bij die met ASML te maken had, wat erop wijst dat Nederland zeggenschap houdt over zijn eigen exportbeleid.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen noemt het een „misverstand” als mensen denken dat de Chinese markt voor ASML wegvalt. „Amerika heeft de markt voor chips eigenlijk opgedeeld in de ‘leading edge’ enerzijds en de markt voor oudere chips anderzijds. Maar die markt voor eenvoudigere chips is heel groot want het is niet zo dat nieuwere chips de oudere vervangen. En oudere machines van ASML draaien nog gewoon door en kosten ook tientallen miljoenen euro’s.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer