Aandacht voor ASML en Amerikaanse arbeidsmarkt op Damrak
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASML. De chipmachinemaker zakte een dag eerder ruim 6 procent, mede door een adviesverlaging van UBS. De kenners van de Zwitserse bank vrezen dat het aantal bestellingen voor de machines van ASML na 2025 minder hard zal stijgen. Het Veldhovense bedrijf kampt met beperkingen van de export naar China om te voorkomen dat het land de nieuwste chiptechnologie kan gebruiken voor militaire doeleinden.
Topman Christophe Fouquet van ASML verklaarde woensdag op een conferentie in New York dat de door de VS geleide campagne om de export van chipmachines naar China te beperken, in de loop van de tijd „economisch gemotiveerd” is geworden. Fouquet verwacht dat de weerstand tegen de beperkingen zal toenemen. Volgens de topman wordt de Chinese vooruitgang in de chipproductie al vertraagd door de bestaande exportbeperkingen en wordt het „steeds moeilijker om te beweren dat dit om nationale veiligheid gaat”. Persbureau Bloomberg meldde eerder nog dat de Nederlandse regering van plan is de export van ASML naar China verder te beperken.
Beleggers kijken daarnaast uit naar nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo worden later op de dag het banenrapport van loonstrookverwerker ADP en de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bekendgemaakt. Vrijdag verschijnt het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat rapport speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve.
De AEX-index koerst af op een licht lager begin, na de verliesbeurt een dag eerder. De Aziatische beurzen lieten ook overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio zakte verder weg na de koersval van ruim 4 procent een dag eerder en sloot 1,1 procent in de min. Een stijging van de lonen in Japan zorgde voor speculatie dat Bank of Japan de rente verder zal gaan verhogen om de inflatie te bestrijden.
Kendrion liet voorafgaand aan een beleggersdag weten zich in de komende jaren te richten op de winstgevendheid. De producent van elektromagnetische componenten stelde op koers te liggen om de doelstellingen voor 2019 tot 2025 te behalen en gaf nieuwe doelstellingen voor 2025 tot 2027. Het bedrijf wil onder meer vanaf 2025 meer dividend uitkeren.
De euro was 1,1082 dollar waard, tegen 1,1079 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 69,46 dollar. Brentolie klom ook 0,4 procent in prijs, tot 72,96 dollar per vat.