Rechtbank: Staat schetste onjuist beeld over Haga Lyceum
De Nederlandse staat heeft een onjuist beeld geschetst over het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam en dat had zeer negatieve gevolgen voor de reputatie van de school. Dat oordeelt de rechtbank in een zaak van het schoolbestuur Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) tegen de Staat.
Volgens de rechter creëerde de Staat ten onrechte het beeld dat er op de islamitische middelbare school in Nieuw-West „ruimte was voor personen met een antidemocratisch en anti-integratief gedachtegoed” in de periode februari 2019 tot januari 2020. De Staat moet het SIO een schadevergoeding betalen. De hoogte daarvan moet nog worden bepaald.
In 2019 maakte de Staat een brief van de NCTV aan de burgemeester van Amsterdam openbaar, waarin werd gewaarschuwd voor invloed van salafisten op het onderwijs. „Een dag na het versturen van de brief raadde de minister-president tijdens het wekelijkse vragenuurtje met de pers ouders af om hun kinderen in te schrijven bij de school”, aldus de rechtbank. „In sommige media werd de school daarna omschreven als ‘haatschool’ of als school waar leerlingen met de radicale islam worden geïndoctrineerd.”
Door de berichtgeving van de inlichtingendienst ontstond het beeld „dat er sprake is van een ernstige en acute zorgwekkende situatie bij het SIO en de school, terwijl de aanwijzingen van de AIVD zagen op een situatie die mogelijk in de toekomst zou kunnen ontstaan”, aldus de rechtbank. Daardoor kan het niet anders „dan dat de Staat de groei van de school op oneigenlijke wijze wilde belemmeren”. Ook acht de rechtbank het aannemelijk dat het aantal inschrijvingen hierdoor is achtergebleven en dat het SIO schade heeft geleden.
Na een roerige tijd in 2020, waarin bestuurder Soner Atasoy werd ontslagen, zag de inspectie in april 2021 verbeteringen en in oktober 2021 zei de onderwijsminister dat de zorgen over salafistische beïnvloeding „niet meer actueel zijn”.
Daarna ontstonden er echter nieuwe bestuursproblemen, en daalde de onderwijskwaliteit weer. De afgelopen drie jaar meldde de inspectie dat de school onder de maat presteert. De school vecht die rapporten aan bij de rechtbank.
De voorzitter van het SIO, Mohamed Laamimach, spreekt van „geweldig nieuws”. „Dit is echt erkenning na zo’n lange strijd.” Het SIO hoopt op een ruime vergoeding, „zodat we dat weer kunnen stoppen in het onderwijs”. Het ministerie van OCW laat weten de uitspraak te bestuderen.