Tech- en chipbedrijven centraal op Damrak na cijfers Nvidia
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar tech- en chipbedrijven. Beleggers verwerken de resultaten van het grote Amerikaanse chipconcern Nvidia. De belangrijkste leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld behaalde afgelopen kwartaal opnieuw sterke resultaten door de grote vraag naar chips voor AI-toepassingen.
De verwachtingen waren echter hooggespannen en beleggers lijken de cijfers aan te grijpen om wat winst te nemen in Nvidia, dat in korte tijd is uitgegroeid tot een van de waardevolste bedrijven ter wereld. Ook was de omzetgroei van het bedrijf wat lager dan de sterke groei in de voorgaande kwartalen en vielen de vooruitzichten wat tegen. Daarnaast vrezen beleggers dat de nieuwe AI-chip van het bedrijf vertraging oploopt, doordat de productie van deze chip lastiger is gebleken dan verwacht. Het aandeel Nvidia lijkt donderdag op Wall Street zo’n 7 procent lager te openen.
De AEX-index op het Damrak koerst af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML. In Azië gingen chipbedrijven omlaag, na de cijfers van Nvidia.
Het Taiwanese chipconcern TSMC zakte dik 2 procent en het Japanse Tokyo Electron verloor ruim 1 procent. In Zuid-Korea zakten SK Hynix en Samsung 5,5 en 3 procent. De aandelenbeurzen in de regio lieten ook overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio sloot een fractie in de min en de Kospi in Seoul zakte 1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een kleine winst van 0,1 procent.
Op het Damrak kwam Azerion met cijfers. Het spelletjesbedrijf zag de omzet in het tweede kwartaal met 24 procent stijgen. De winst voor aftrek van rentekosten, belastingen en afschrijvingen steeg met 22 procent. Voor het hele jaar bevestigde het bedrijf de verwachting van een verdere omzetgroei.
Corbion profiteert mogelijk van een positief analistenrapport. Het speciaalchemiebedrijf werd door kenners van de Britse bank Barclays op de kooplijst gezet.
De euro was 1,1139 dollar waard, tegen 1,1127 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 74,79 dollar. De prijs van Brentolie klom 0,3 procent tot 78,87 dollar per vat.