Nieuw batterijcontract moet druk op vol stroomnet verlichten
Netbeheerder TenneT heeft een eerste aansluitcontract afgesloten voor een grote batterij die slimmer gebruik moet maken van het volle elektriciteitsnet. Het gaat om een tijdsduurgebonden contract met een grote batterij van het bedrijf GIGA Storage, die vooral buiten de drukke momenten gebruikmaakt van het stroomnet. Volgens minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei is de overeenkomst „een mijlpaal”, en zij hoopt op een doorbraak waardoor meer van zulke contracten volgen.
De grote batterij van GIGA Storage kan een teveel aan elektriciteit tijdelijk opslaan, bijvoorbeeld op zonnige dagen met veel wind. Op dagen dat er weinig zonne- en windenergie wordt opgewekt, kan de opgeslagen stroom op het elektriciteitsnet komen om te voorkomen dat tekorten ontstaan. Dit maakt de afname van groene stroom minder onvoorspelbaar. GIGA Storage mag 85 procent van de tijd gebruikmaken van de aansluiting voor de batterij die in Delfzijl komt te staan. Voor grootgebruikers kan deze contractvorm voordelig uitpakken. Zij kunnen tot 65 procent korting op transportkosten krijgen.
De batterij „laadt alleen buiten de spits”, legt TenneT-topvrouw Manon van Beek uit, en zal zo „beter gebruikmaken van de beschikbare duurzame stroom”. Het project zal ook een kwestie van testen zijn in hoeverre zo’n batterij ook daadwerkelijk kan bijdragen aan een oplossing.
Het elektriciteitsnet zit erg vol, maar vooral op de momenten dat er veel elektriciteit wordt geproduceerd of juist afgenomen. Dan ontstaat er congestie, in feite een soort file in de kabels. Het contract tussen TenneT en GIGA Storage is de eerste in deze vorm. Er moeten vaker contracten worden afgesloten waardoor het net flexibeler kan worden gebruikt, zo is de bedoeling.
„Dankzij dit nieuwe type contract en de goede samenwerking wordt het mogelijk om de ruimte op het stroomnet die er nog is buiten de ‘spits’ optimaal te gebruiken. En bovendien de duurzame elektriciteit in te zetten als er minder zon en wind is”, aldus minister Hermans. „Ik hoop dat dit een doorbraak is en andere bedrijven die dat kunnen ook een flexibel contract overwegen.”
TenneT-baas Van Beek roept bedrijven op ook zo’n flexibel contract te overwegen.