Premier wil politieke vorming op scholen
Premier Balkenende vindt dat scholen hun leerlingen politiek moeten vormen en dienen voor te bereiden op actieve deelname aan de samenleving.
„Burgerschap betekent ook dat je de maatschappelijke en politieke praktijken van onze samenleving leert kennen. Dat je je politiek vormt. Dan gaat het over kennis en begrip van de democratische rechtsstaat en het stimuleren van actieve deelname daaraan later”, aldus de minister-president donderdag in Apeldoorn tijdens een ledenbijeenkomst van de protestants-christelijke Besturenraad.
Volgens de premier heeft onderwijs meerdere doelen: „We bereiden leerlingen voor op deelname aan de maatschappij. Dat heeft een economische component, maar ook een sociale. Zorgen dat je kunt deelnemen en bijdragen aan de samenleving.”
Het ontwikkelen van burgerschap bij leerlingen is volgens Balkenende een goede manier om het sociaal bewustzijn van kinderen te vergroten. Door het ontwikkelen van maatschappelijke activiteiten met kinderen, kunnen ze zich voorbereiden op hun rol als burger.
De premier pleitte verder voor meer bezinning op waarden en normen binnen scholen. „De inhoud daarvan laten we open. Er komt geen canon van staatsdeugden of zoiets. Ik denk veel meer aan het prikkelen van cognitieve creativiteit van leerlingen. Socratische gesprekken voeren. Vooronderstellingen onderzoeken.”
Balkenende is het eens met de Onderwijsraad dat leerlingen kennis moeten hebben van hoogtepunten in de Nederlandse cultuur, taal en geschiedenis. „Niet het principe van zo’n canon, maar de inhoud dient ter discussie te staan”, aldus de premier.
Ook de Tweede Kamer stemt in met de komst van een culturele canon in het onderwijs, zo bleek gisteren tijdens een commissievergadering. Minister Van der Hoeven van Onderwijs komt op korte termijn al met een voorstel.