Ex-voorzitter OPEC uit zorg over olieprijs
Voormalig voorzitter van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) Purnomo Yusgiantoro heeft donderdag zijn zorgen geuit over het huidige hoge peil van de olieprijs.
De leden van de OPEC zullen op hun komende vergadering in Iran nauwgezet de oorzaken van de hoge olieprijs moeten bekijken, zo verklaarde hij.
In de prijs zitten meer factoren verwerkt dan het huidige koude winterweer op het noordelijk halfrond. Daarmee doelde Yusgiantoro op veiligheidszaken en politieke onderwerpen. De voormalige OPEC-voorzitter, die in Indonesië minister van Energie is, weigerde evenwel commentaar te geven op een mogelijke productievergroting door het oliekartel om op die manier de prijs omlaag te krijgen. De OPEC-vergadering is op 16 maart in de stad Esfahan in Iran.
Olie uit de Noordzee is nog nooit zo duur geweest als nu. Op de olietermijnmarkt in Londen bereikte de notering van een vat (159 liter) olie uit het Noordzee-veld Brent het recordpeil van 52,30 dollar. Het vorige record, 51,94 dollar, dateert van eind oktober vorig jaar. Het desbetreffende termijncontract voor Brent-olie wordt sinds 1980 op de Londense termijnmarkt verhandeld.
Oorzaak van de prijsstijging is onder meer het koude weer in Noord-Amerika, waardoor de vraag naar olie sterk is toegenomen. Daar kwam bij dat de secretaris-generaal van de OPEC donderdag zei dat de prijs van olie kan stijgen tot 80 dollar per vat. „De kans is klein, maar ik kan niets uitsluiten”, aldus Adnan Shebab-Eldin.
Amerikaanse olie werd ook duurder en kwam dicht in de buurt van het record. Deze oliesoort noteerde gisteren 55,20 dollar. Het record, van oktober 2004, bedraagt 55,67 dollar per vat.
„Als de prijs om een of andere reden naar dit niveau stijgt, bijvoorbeeld als in een van de producerende landen de capaciteit met 1 of 2 miljoen vaten per dag wegvalt, dan verwacht ik niet dat die prijs lang op dat niveau zal blijven”, verklaarde de OPEC-sectretaris. Ongetwijfeld leidt een prijs tussen de 50 en de 60 dollar per vat voor meer dan twee jaar tot hogere investeringen om voorraden op te bouwen, aldus Shehab-Eldin. Dat zal de vraag naar olie doen dalen, waarna uiteindelijk ook de prijs zal zakken. Hij zei dat „grote en plotselinge prijsstijgingen” niet in het belang zijn van de OPEC en andere landen.