Lauwwarme roosjes voor de zomer
Bloemkool is het jaar rond vers verkrijgbaar, maar volgens de seizoenenkalender van Milieu Centraal is het in feite een zomergroente. Niet iedereen loopt in dit jaargetijde warm voor de traditionele Hollandse methode: gekookt met een sausje. Onder andere omdat bloemkool op de een of andere manier zo uit de pan intens heet kan zijn. Je zou er je mond aan branden als je er je tanden in zet. Als je het al warm hebt, krijg je het nog warmer.
Om die reden, maar ook omdat het leuk is om te variëren, gooi ik het bij het koken met bloemkool graag over een andere boeg. Het is bijvoorbeeld lekker om deze groente, in plakken gesneden, in de oven te roosteren. Of om bloemkool in een curry te verwerken. In beide gevallen zet je de groente ook heet op tafel, maar doordat het kleinere porties zijn vóélt het anders.
In de zomer maak ik graag deze maaltijdsalade met beetgaar gekookte bloemkool en pasta. Oorspronkelijk hoort hij bereid te worden met romanesco, een in ons land wat exclusiever familielid van de bloemkool. Maar die groene variant met torentjes kom je hier op de markt of in de supermarkt zelden tegen. Doordat deze salade lauwwarm gegeten wordt én door de combinatie van smaken vind ik dit een heel geslaagde zomerse manier om bloemkool te serveren.