Chinese inflatie loopt op tot hoogste niveau in vijf maanden
De consumentenprijzen in China zijn in juli opgelopen tot het hoogste niveau in vijf maanden. De stijgende inflatie vormt een lichtpuntje voor de Chinese economie, die tussen oktober 2023 en januari 2024 kampte met een periode van deflatie, ofwel dalende prijzen voor goederen en diensten. Deflatie of negatieve inflatie is slecht voor de economie, omdat consumenten hun aankopen uitstellen in de hoop dat goederen nog goedkoper worden.
De inflatie kwam vorige maand uit op 0,5 procent, ten opzichte van 0,2 procent in juni, meldde het Chinese statistiekbureau. De inflatie laat daarmee voor de zesde maand op rij een stijging zien en viel hoger uit dan economen hadden verwacht. De inflatie werd gestuwd door een stijging van de voedselprijzen. De prijzen voor fruit en melkproducten daalden wel, maar die prijsdalingen werden gecompenseerd door een sterke stijging van de prijs voor varkensvlees.
De prijzen van auto’s en smartphones daalden wel door de zwakke vraag en prijzenslagen in deze sectoren. Ook huishoudelijke apparaten werden goedkoper door de aanhoudende crisis op de Chinese huizenmarkt.
Het statistiekbureau maakte tevens bekend dat de prijzen die fabrikanten voor hun producten vragen in juli met 0,8 procent zijn gedaald. De afzetprijzen laten daarmee al 22 maanden op rij een daling zien. De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.
Ondanks de lichte stijging blijft de Chinese inflatie volgens economen op een laag niveau en hebben beleidsmakers nog veel werk te doen om de economie te steunen en het risico op deflatie af te wenden. De Chinese overheid voerde onlangs de steunmaatregelen voor de particuliere sector nog op om de consumptie van huishoudens aan te jagen. Zo publiceerde Beijing afgelopen zaterdag een lijst met twintig maatregelen die gericht zijn op het stimuleren van de uitgaven, met name op het gebied van entertainment, sport en toerisme.
Om de economie te stimuleren heeft de Chinese centrale bank dit jaar ook de rente verlaagd. China streeft naar een economische groei van 5 procent in 2024. Die doelstelling wordt door veel economen als ambitieus beschouwd. Econoom Lynn Song van ING verwacht dat China de leenkosten dit jaar minstens nog een keer gaat verlagen om de economie aan te jagen.