Nieuwe expositie over Nederlandse koloniale invloed in Indonesië
Museum Bronbeek in Arnhem krijgt een nieuwe vaste tentoonstelling over de koloniale aanwezigheid van Nederland in Indonesië tussen 1816 en 1962. Daarin worden de verovering van de Aziatische eilandengroep en de invloed van Nederland op het bestuur en de samenleving daarna belicht. Ook komen de Tweede Wereldoorlog, de Japanse bezetting en aansluitend de strijd van de Indonesiërs voor onafhankelijkheid aan bod.
De expositie gaat volgens het ministerie van Defensie ook over „hoe in Indonesië en Nederland wordt teruggekeken op deze gedeelde geschiedenis”. Dat gebeurt met persoonlijke verhalen, foto’s, video’s en spullen.
De afgelopen jaren is meer aandacht en erkenning gekomen voor de slachtoffers van Nederlandse militaire acties in Nederlands-Indië die bedoeld waren om de Nederlandse macht te behouden. Aan beide zijden vielen slachtoffers. In 2022 verscheen onderzoek waarin duidelijk werd dat het Nederlandse leger extreem geweld had gebruikt in de koloniale strijd. Nederland heeft daarvoor „diepe excuses” aangeboden.
Veteranen die in Indonesië vochten hebben moeite hiermee, omdat ze vinden dat ze collectief als verdachte van oorlogsmisdaden worden aangemerkt. Maar het overgrote deel valt niets te verwijten, stelde het vorige kabinet al.
Defensieminister Ruben Brekelmans en kolonel Gerard van Kuijck openen de expositie op 16 augustus. Dat is de dag nadat de Japanners zich hadden overgegeven in Azië en de Tweede Wereldoorlog eindigde voor het hele Nederlandse koninkrijk.
In het tehuis op het landgoed Bronbeek wonen veteranen, zowel Indiëgangers en KNIL-mensen als mensen die gediend hebben in andere missies.