Binnenland

Kamer wijst vergunningsplicht uitzendbranche af

De Tweede Kamer heeft woensdag het vergunningsstelsel waarmee het kabinet malafide loonbedrijven wil aanpakken, afgewezen. Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 en oppositiepartij PvdA vrezen dat de plannen voor een vergunning voor de uitzendbranche eerder meer problemen creëert dan aanpakt.

ANP
2 March 2005 13:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

De Kamer gaf in een debat met de verantwoordelijke staatssecretarissen Van Hoof (Sociale Zaken) en Wijn (Financiën) aan meer te voelen voor zelfregulering. Vooral ook omdat ondernemers zelf, van uitzendkoepels ABU en NBBU tot inleners als land– en tuinbouw, slachterijen en vleesverwerkers, aangeven beter af te zijn met hun eigen certificering. Daarbij zou de overheid, net als het APK–systeem bij auto’s, een periodieke keuring verplicht moeten stellen.

Van Hoof en Wijn willen in de uitzendbranche een exploitatievergunning invoeren met een waarborgsom. De bewindslieden denken dat het betalen van een som van 75.000 euro een drempel zal vormen voor malafide bureaus. Doordat dit bedrag op een geblokkeerde rekening komt te staan, kunnen de Arbeidsinspectie en Belastingdienst mogelijke boetes, belasting– en premieschulden makkelijker verhalen. Ook moet een startende ondernemer onder meer beschikken over een verklaring van onbesproken bedrag.

CDA–Kamerlid Bruls vroeg zich af hoe goed gedrag wordt vastgesteld en of door het vragen van een waarborgsom goede van de malafide uitzendondernemers worden onderscheiden. De waarborgsom zou vooral startende ondernemers belemmeren.

PvdA–Kamerlid Bussemaker sprak van een schijnoplossing. „We hebben van het systeem in België geleerd dat sjoemelende ondernemers min of meer bonafiditeit kunnen kopen". Haar collega Weekers van de VVD wees erop dat het voor de georganiseerde misdaad geen enkel probleem is om 75.000 euro op te hoesten, zeker als de kans om gepakt te worden klein is. „Er is immers in dit land veel geld te verdienen met illegale arbeid".

Van Hoof toonde begrip voor het feit dat de Kamer meer voelt voor de eigen keurmerken van brancheorganisaties. Maar volgens hem blijkt uit de aanhoudende problemen met frauduleuze uitzendondernemers en uitbuiting dat de zelfregulering niet werkt. Hij wees ook het APK–systeem af, omdat het duurder zou zijn en voor meer administratieve lasten zou zorgen dan het kabinetsplan.

„Het vergunningsstelsel is volgens u niet de oplossing, maar wat dan wel?" vroeg Van Hoof. Volgens hem blijft alleen handhaving over. Hij wees op de ingezette „lik op stuk"–aanpak door het kabinet, waarbij door belasting– en arbeidsinspecteurs extra wordt gecontroleerd in de uitzendbranche. De staatssecretaris zei te hopen dat „straks niet de werkelijkheid zal zijn dat er weer overleg nodig is" wegens problemen met fraude en illegale arbeid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer