Binnenland

Storm langs de kust, instanties in het westen nemen maatregelen

Op het weerstation in IJmuiden is het zaterdag tot storm gekomen, meldt Weeronline. „Een uur lang werd windkracht 9 gemeten, waarmee de eerste zomerstorm van dit jaar een feit is, ongeveer een jaar na zomerstorm Poly”, aldus de weerdienst.

Onlineredactie
6 July 2024 14:46Gewijzigd op 13 July 2024 16:59
Een rode vlag aan de kust van Wijk aan Zee. beeld ANP, Ramon van Flymen
Een rode vlag aan de kust van Wijk aan Zee. beeld ANP, Ramon van Flymen

Voor de weerdienst was het al wel duidelijk dat het onstuimig zou worden, „maar in de laatste weermodellen werd het windveld steeds intenser berekend, waardoor het op weerstation IJmuiden in Noord-Holland officieel tot storm kwam”. De zwaarste windstoot tot nu toe is daar 97 km per uur, aldus Weeronline.

Ook elders in Nederland komen zware windstoten voor. Langs de gehele westkust zijn windstoten gemeten boven 90 kilometer per uur. Ook iets verder landinwaarts, zoals in Rotterdam en Amsterdam, waait het stevig met windstoten van meer dan 75 kilometer per uur. „Ook de komende uren blijft het nog onstuimig, met de zwaarste windstoten in het Waddengebied”, aldus Weeronline in een persbericht.

Een jaar geleden, 5 juli 2023, had Nederland ook te maken met een zomerstorm, storm Poly. Dat was de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land. In IJmuiden kwam het toen tot een zeer zware storm (windkracht 11) en een windstoot van maar liefst 146 kilometer per uur. In het noordwesten van het land was sprake van code rood, weeralarm, vanwege de zeer zware windstoten.

In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en Groningen en de Waddeneilanden, de Waddenzee, het IJsselmeergebied is zaterdag code geel van kracht wegens de harde wind. De verwachting is dat die waarschuwing in Zeeland vanaf 16.00 uur vervalt en in Groningen om 19.00 uur.

Maatregelen in het westen

In het westen van het land hebben instanties waarschuwingen uitgedaan en maatregelen getroffen wegens de harde wind. Zo waarschuwt de veiligheidsregio Haaglanden mensen niet de zee in te gaan.„Vanwege de harde wind is het zeer gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Normaal gesproken zou op het strand de rode vlag gehesen worden. Dat is nu niet mogelijk vanwege diezelfde harde wind. Ga niet de zee in!”, aldus de veiligheidsregio, die de boodschap richt aan mogelijke bezoekers van het Noorder- en Zuiderstrand van Scheveningen.

In Katwijk komt de reddingsbrigade met eenzelfde boodschap. „Het is door de wind onmogelijk een rode vlag te hangen, maar het is uiteraard verboden te zwemmen”, aldus de organisatie op X.

FlevoWegen, dat gaat over het beheer en onderhoud aan de provinciale wegen in Flevoland, heeft maatregelen getroffen op de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad. Op de weg over het Markermeer gelden vanwege de harde wind een inhaalverbod en een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

In Haarlem is de Eksterlaan afgesloten. In die straat waaien er door de storm panelen en dakpannen van een aantal daken, meldt de veiligheidsregio. „Wees alert of blijf binnen tot de storm over is”, wordt geadviseerd.

In Den Haag moet tram 17 omrijden omdat er een boom op de bovenleiding is gevallen. En door een boom op het spoor kunnen tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop voorlopig geen treinen rijden. Ook de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Breda ondervindt hinder van de weersomstandigheden. Tot zeker 18.30 uur rijden er op dat traject door de harde wind minder treinen, meldt de NS.

In het noorden en westen van het land is code geel van kracht wegens windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Volgens Weeronline is er officieel sprake van storm omdat een uur lang windkracht 9 werd gemeten op een weerstation in IJmuiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer