Grote Europese campagne tegen rookverslaving
De Europese Commissie begint in heel Europa een campagne tegen rookverslaving. Op internet, televisie en in de bioscoop komt dit voorjaar informatie hoe verslaafden hulp kunnen krijgen bij het stoppen.
De actie is ongeveer driemaal groter dan de vorige Brusselse antirookcampagne. Ze kost 72 miljoen euro en gaat vier jaar duren, meldde Europees Commissaris Kyprianou (Volksgezondheid) dinsdag in Brussel.
„Roken is nummer één van de vermijdbare doodsoorzaken. Frusterend hoeveel schade dit nog steeds aanricht”, zei Kyprianou. De tabak leidt tot 650.000 doden per jaar. Hun ziekten en sterfgevallen kosten de landen van de Europese Unie jaarlijks 100 miljard euro.
De eurocommissaris pleit bij EU-landen ook voor een rookverbod in de horeca. Zo’n ban bestaat nu al in Italië, Ierland en Malta. De tabaksproducenten kregen al eerder een verbod om in Europa nog reclame te maken of internationale evenementen te sponsoren.
Kyprianou erkende dat het tegenstrijdig is dat Brussel nog wel tabaksboeren subsidieert. Het steunbedrag is zelfs bijna twintig keer hoger dan het campagnegeld: 1 miljard euro. „Die subsidie wordt afgebouwd. Dat kan niet doorgaan”, zei Kyprianou.
De nieuwe campagne richt zich vooral op jongeren. Hoe jonger men immers begint sigaretten te roken, hoe moeilijker het wordt om te stoppen. De website www.help-eu.com en de tv-spotjes beginnen 1 juni.
De Nederlandse stichting voor een rookvrije toekomst Stivoro is blij met de Europese campagne. „Belangrijk is dat er steeds telefoonnummers komen voor hulp bij het stoppen”, aldus directeur Trudy Prins.
Ze zegt het mooi te vinden als door de campagne 1 á 2 procent van de Europese rokers stopt. „Stoppen is heel moeilijk. In Nederland proberen elk jaar een miljoen mensen op te houden. Na een paar weken zijn 800.000 daarvan al weer aan het paffen.”
De Stivoro-directeur, ook voorzitter van het European Network for Smoking Prevention, vindt dat de Europese campagne wel iets beter had gekund. De actie zou zich moeten richten op de landen met veel notoire rokers: Hongarije, Spanje, Duitsland, Italië en Griekenland. Daar paft 38 procent. Het Europese gemiddelde is 33 procent, in Nederland 28 procent.