Emeritaat

Ds. W. Stijf: pionier in Noord-Brabant

Hij bidt vaak of God iemand op zijn pad wil brengen om over het Evangelie te praten. Ds. W. Stijf ging per 1 juli met emeritaat, maar hij blijft in zijn woonplaats Rosmalen actief in de dienst aan God.

Jan van Reenen
3 July 2024 19:04
Ds. W. Stijf: „Ik was theologisch geïnteresseerd, maar had eerst niet het idee om predikant te worden.”  beeld Maikel Samuels
Ds. W. Stijf: „Ik was theologisch geïnteresseerd, maar had eerst niet het idee om predikant te worden.” beeld Maikel Samuels

Ds. Stijf woont sinds 2015 in Rosmalen, geen gewone woonplaats voor een predikant met een Gereformeerde Bondsachtergrond. Hij verhuisde hierheen toen zijn pastorie in Meeuwen verkocht werd en hij in dit vanouds rooms-katholieke dorp een huurwoning kreeg aangeboden. Hij heeft er geen spijt van gehad.

Wolter Stijf groeide op in Kampen in een gezin dat kerkte in de plaatselijke oud gereformeerde gemeente. Hij deed belijdenis in de gereformeerde gemeente in de IJsselstad en werd later hervormd. Naast zijn werk in de landbouwsector volgde hij de zaterdagopleiding theologie in Utrecht. „Ik was theologisch geïnteresseerd, maar had eerst niet het idee om predikant te worden”, zegt hij in zijn studeerkamer te Rosmalen. „Pas gaandeweg volgde de roeping tot het ambt.”

„Met een groep volwassenen uit de wijk verdiepen we ons bij mij thuis regelmatig in actuele thema’s als hoop, angst en onzekerheid” - Ds. W. Stijf, emeritus predikant in Rosmalen

De predikant nam zondag 30 juni afscheid van de hervormde gemeente Meeuwen en Hagoort in verband met zijn emeritaat. „Een van de mooie dingen die me zijn bijgebleven, is een groep van zeven jongeren die een paar jaar geleden de belijdeniscatechese volgde. Ze kwamen uit eigen beweging naar mijn huis in Rosmalen en legden me het vuur aan de schenen. Toen vlamde het vuur van de Geest op. Deze jongeren zijn nu heel betrokken in hun gemeente. God gaat door met Zijn werk in Meeuwen.”

De gesprekken toen waren ook vormend voor hemzelf. „Ze hebben iets met me gedaan. Ook in mij als gelovige schuilt nog iets van ongeloof. Dat heb ik toen gemerkt. God was bezig om mij als gelovige los te trekken van het ongeloof dat mij in de weg zat.”

Ds. W. Stijf. beeld Maikel Samuels

Ds. Stijf vindt het jammer dat in wijk De Groote Wielen in Rosmalen, waar hij woont, geen kerk is. „Er groeide langzamerhand in mij een verlangen om wat op te zetten”, vertelt hij. „Dat heb ik gedaan, samen met de IZB, vereniging voor zending in Nederland, en met de gemeente Bethel in ’s-Hertogenbosch, waaraan ik al langer verbonden ben. In 2018 is CRUX tot stand gekomen. Als pionier ben ik alleen begonnen, later kreeg ik steun van een team vrijwilligers.”

Op dit moment zijn er allerlei activiteiten, zegt ds. Stijf. „Met een groep volwassenen uit de wijk verdiepen we ons bij mij thuis regelmatig in actuele thema’s als hoop, angst en onzekerheid. Daarbij komt de Bijbel ter sprake. Sommige bezoekers zijn niet bekend met het christelijk geloof, maar weten wel dat het in het leven om meer gaat dan een huis en een auto.”

Een keer per twee maanden is er een samenkomst, Messy Church, in een schoolgebouw. Ds. Stijf: „Het opvallende is dat kinderen daarvan de aanjagers zijn. De kinderen van vrijwilligers nodigden hun vriendjes uit en die namen hun ouders mee.”

De predikant schrijft ook regelmatig een column in de wijkkrant. „Ik wil present zijn in de wijk. De laatste column had als onderwerp ”Altijd prijs!” Bij allerlei wedstrijden kan er maar één de winnaar zijn. In de Bijbel gaat het over overwinnaars. Het leven met God is altijd prijs.”

Hoe komt u in contact met seculiere mensen?

„Ik probeer altijd en overal gesprekken aan te knopen, bijvoorbeeld als ik ergens loop, in de supermarkt of op vakantie. Als ik naar de winkel ga, ben ik meestal later terug dan ik zou kunnen zijn. Ik begin gewoon een praatje, als iemand wil luisteren, bijvoorbeeld over het weer of over de omgeving, en probeer dan het gesprek te verdiepen.

Voor een goed gesprek heb je traagheid nodig. We leven tegenwoordig zo vluchtig dat we aan de trage vragen, zoals de zin van het leven, niet meer toekomen. Eigenlijk wil iedereen zijn verhaal wel kwijt, maar er zijn nog weinig mensen die willen luisteren.

„We leven tegenwoordig zo vluchtig dat we aan de trage vragen, zoals de zin van het leven, niet meer toekomen” - Ds. W. Stijf, emeritus predikant

Soms nodig ik mensen bij me thuis uit om verder te praten. We kunnen dan tot wezenlijke gesprekken komen, bijvoorbeeld over het bestaan van God. Tijdens zo’n gesprek stel ik me kwetsbaar op, anders vertelt de ander niet verder.”

Hoe ontstaat verdieping in een gesprek?

„Ik wil dicht bij de mensen in hun leefwereld komen, zoals dat gebeurde toen Jezus opliep met de Emmaüsgangers. In mijn gesprekken beweeg ik mee met de mensen om aan de vragen te raken die er echt toe doen. Ik bedenk van tevoren geen strategie, maar laat het gesprek komen.

Elke dag vraag ik aan God of Hij mensen op mijn pad wil brengen. En dat doet Hij, zoals Hij dat ook deed toen Hij Filippus naar de kamerling stuurde. Het is allemaal Gods werk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer