Geef gokken een rode kaart
„Vanavond speelt Oranje, heb jij al ingezet op Toto?” Een veelgehoorde vraag onder jongeren nu het EK volop bezig is. Terwijl juist zij snel verslaafd raken.
Zes op de tien jongeren overwegen deze zomer een gokje te wagen op een sportwedstrijd. En dat terwijl er alleen al onder jongeren jaarlijks gemiddeld 600 euro per gokaccount verloren wordt. Dat is niet alleen zuur, maar zorgt ook voor grote (financiële) problemen. Reden voor SGP-jongeren om gokken een rode kaart te geven en te pleiten voor een totaalverbod.
Reclame
Sinds de legalisering in 2021 heeft online gokken heeft een hoge vlucht genomen. Grote reclamecampagnes zijn de aanjager van deze trend geweest. Neem alleen al de reclame van Koning Toto, waarmee deze in korte tijd een van de bekendste bookmakers van Nederland is geworden. Deze reclame was overal zichtbaar en hoorbaar, van radio tot tv en van billboards langs de snelweg tot banners naast het onlinenieuws. Het is daarom een grote verbetering dat verschillende vormen van reclame voor gokken al aan banden zijn gelegd of binnenkort verboden worden. Maar enkel het verbieden van reclame lost het probleem niet op; er is een verbod op gokken nodig.
Gevolgen
Met de toename van het aantal gokkers neemt ook het aantal gokverslavingen toe, zeker onder jongeren. Doordat het controlesysteem van het jongerenbrein nog niet volledig ontwikkeld is, staan jonge hersenen meer open voor beïnvloeding. Het brein is gevoeliger voor beloning en ingesteld op kortetermijndenken. Dit zorgt ervoor dat jongeren vatbaarder zijn voor een gokverslaving, met alle ernstige gevolgen van dien. Niet alleen veroorzaakt deze verslaving grote financiële problemen, maar gokverslaafde jongeren verwaarlozen vaak ook hun studie, familie en vrienden doordat ze druk zijn met gokken. Daarnaast zorgt gokken voor veel stress en kan het psychische en lichamelijke problemen met zich meebrengen en verergeren. Deze zetten de deur naar de criminaliteit open of kunnen in het ergste geval zelfs leiden tot zelfdoding.
Op lange termijn zal dit de druk op de jeugdzorg verder verhogen. Jeugdverslavingszorg is namelijk onderdeel van de jeugd-GGZ: onder andere (crisis)opnames, gezinstherapieën en psychologische behandelingen maken onderdeel uit van de behandeling van verslaafde jongeren. Het toenemende aantal verslavingen is dus niet alleen nadelig voor de verslaafden zelf, maar ook voor de maatschappij als geheel.
Vooral gokken via sites waarbij ingezet kan worden op uitslagen van sportwedstrijden, doet het goed . Deze vorm van gokken lijkt erg onschuldig, maar er kleven grote risico’s aan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 78 procent van de actieve gokkers gelooft dat ze meer kans op winst maken, als ze zich verdiepen in de sport. Volgens deskundigen is dit onterecht: sportuitslagen zijn niet te voorspellen op basis van kennis, maar blijven berusten op geluk en toeval.
Totaalverbod
Al met al moet er een totaalverbod op online gokken komen. Naast een totaalverbod is het belangrijk om te voorkomen dat de huidige gokkers overstappen naar illegale goksites. Daarom moet er strenge handhaving komen en moeten deze websites offline gezet worden. Daarnaast is het belangrijk dat er in de verslavingszorg extra aandacht wordt gegeven aan terugval via illegale goksites.
De gevolgen van online gokken en de daarmee samenhangende verslaving blijken desastreus voor de verslaafden zelf, voor de mensen om hen heen en uiteindelijk ook voor de maatschappij als geheel. Zeker nu rond het EK het online gokken enorm toeneemt, wil SGP-jongeren meer dan ooit dat er een einde wordt gemaakt aan het online gokken. Geef gokken een rode kaart!
De auteurs zijn respectievelijk bestuurslid politiek en commissievoorzitter Zorg bij SGP-jongeren.